Nästa artikel
Husbil och husvagn allt populärare semesterform
Nyheter

Husbil och husvagn allt populärare semesterform

Publicerad 2023-05-30 09:58 (uppdaterad 2023-05-30 10:21)
Fler vill semestra i husbil och husvagn. Det här är orsaken.

Campingsemester blir bara populärare och populärare. Det visar en Sifo-undersökning som Forsbergs Fritidscenter låtit göra våren 2023.

Sex av tio, eller 62 procent kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn, alternativt gör de redan det. Det är en ökning sedan företaget gjorde samma mätning förra året. Då blev samma siffra 55 procent.

Jonas Karlsson, vd för Forsbergs Fritidscenter, tror att det ekonomiska läget spelar in.

– När fler söker efter ett mer ekonomiskt sätt att semestra på är husbil eller husvagn ett av de mest självklara valen. Det är billiga övernattningar och lagar man maten själv blir det oftast inte så mycket dyrare än om man stannar hemma, säger han i ett pressmeddelande. 

Det är billiga övernattningar och lagar man maten själv blir det oftast inte så mycket dyrare än om man stannar hemma.

Fortfarande är det mest äldre och medelålders par som köper husbil eller husvagn, enligt Jonas Karlsson. Men intresset kryper neråt i åldersgrupperna. Det visar om inte annat att intresset för att testa på det mobila livet är störst i gruppen 18–34 år. I den gruppen kan varannan, eller 50 procent, tänka sig att pröva på att semestra i husvagn eller husbil. Bland 56–79-åringarna är samma siffra 34 procent.

Anledningen som flest anger för sitt intresse är friheten, men många framhåller även att det är ett bra sätt att prova på olika aktiviteter plus ett ekonomiskt sätt att semestra.

– Att ha husbil eller husvagn ger oslagbar frihet och rörelsefrihet och det har nog blivit ännu viktigare nu när vi håller hårdare i plånboken och konsumerar mindre. Sedan är det bekvämt och enkelt, vilket ökar oberoendet ytterligare. Båt- och sommarstugeägare är ingen ovanlig syn i våra hallar. Man har tröttnat på det ständiga underhållet och vill kunna njuta mer av sin lediga tid, säger Jonas Karlsson.

Sifo-undersökning: Därför är camping populärt

Kan du tänka dig att semestra med en husbil/husvagn?
Ja, men jag har aldrig gjort det, 45 %
Ja, jag gör redan det, 17 %
Nej, 31 %
Vet ej, 7 %
Ja (summering), 62 %

Varför vill du semestra med husbil/husvagn?
Frihet att ta mig vart jag vill 84 %
Gemenskap, 12 %
Prisvärd semester, 30 %
Möjlighet att göra olika aktiviteter, 48 %
Träffa nya människor, 7 %
Tryggt, 6 %
Annat, 6 %
Vet ej, 1 %

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 31 mars-3 april 2023. Totalt intervjuades 1048 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.