Nästa artikel
Husbil på egen tomt återigen ett problem
NYHETER

Husbil på egen tomt återigen ett problem

Publicerad 5 november 2019 (uppdaterad 5 november 2019)
För ett par år sedan var frågan om att det krävdes bygglov för att ställa upp sin husbil eller husvagn aktuell, sedan ändrades lagen men trots detta står nu två husbilar inför risken att bli bötfällda.
Det är Sydöstran som rapporterar om ett pågående ärende i Karlshamn. Det är grannarna till de berörda husbilsägarna som lämnat in en anmälan med hänvisning till att de uppfarter som används är för nära tomtgränsen.

Eftersom lagen inte stadgar något undantag för vilken del av tomtgränsen avståndet gäller ska därför även avståndet från husbilen till gatan vara stipulerade 4,5 meter vilket inte uppfylls i dessa två fall. Den ena husbilsägaren har redan flyttat på sitt fordon och för den andra är en lösning på gång. En sanktionsavgift på 3 022 kronor är framräknad.

– Byggnadsnämnden har tittat närmare på saken och Jan Bremberg (S), byggnadsnämndens ordförande, konstaterar att så faktiskt är fallet, skriver Sydöstran. Vi har lagarna att förhålla oss till och vi måste följa dem, även om man kan tycka att det blir lite konstigt i bland.

För att slippa kravet på bygglov ska utöver 4,5-metergränsen en husbil, husvagn eller båt stå uppställd i tät anslutning till huset och uppställningen ska vara säsongsbetonad. Därutöver får den inte användas som bostad.

I förslaget till beslut skriver Sydöstran att nämnden har skrivit:

”Husbilen kan dock ställas närmare gränsen än 4,5 meter om de grannar som berörs medger det. I detta fall står husbilen närmre gränsen än 4,5 meter till gatan, som är en allmän plats. Ett medgivande från en allmän platsmark innebär ett beviljat bygglov med tillhörande start- och slutbesked. Detta saknas för rubricerad åtgärd.” med hänvisning till plan- och byggförordningen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.