Nästa artikel
Hyra husbil, ny trend bland unga
NYHETER

Hyra husbil, ny trend bland unga

Publicerad 17 juni 2021 (uppdaterad 22 juni 2021)
Många yngre ser ut att vilja pröva på husbilslivet men har ännu inte tagit steget fullt ut och köpt en egen. Det märks hos de som hyr ut husbilar, där är ökningen påtaglig.

Rent and Travel är det internationella hyrföretag som lyder under Knaus Tabbert AG och de rapporterar om att de nu under 2021 upplever en dramatisk ökning av förstagångshyrare, inte minst när det gäller yngre kunder. Men det går även att dra paralleller till Vanlife, de flesta tillverkare av husbilar satsar stort på ett ökat utbud av mindre och smidiga husbilar som tilltalar en kundgrupp som vill ta sig lite vid sidan av allfarvägarna. Det är kanske äventyret som lockar, en frihet att kunna ta sig dit man vill och vakna mitt i naturen.

– Rent and Travel är en mycket framgångsrik verksamhetsgren för Knaus Tabbert, säger Gerd Adamietzki, VD för Knaus Tabbert AG. Med Rent and Travel når vi tusentals nya kunder som dessutom upptäcker att husbilar är en säker semesterform.

Rent and Travel, som lanserades för fem år sedan, har varit framgångsrika och idag består deras uthyrningsflotta av mer än 2 200 fordon enbart i Tyskland. Organisationen bygger på uthyrningsstationer som har ökat kraftigt i antal och det är självklart att deras uthyrningsfordon är producerade inom koncernen.

De har dessutom nyligen fått den eftertraktade utmärkelsen "Tysklands bästa onlineportal" i kategorin "Husbilsuthyrning" från tyska institutet för servicekvalitet. Priset är resultatet av en omfattande konsumentundersökning som täcker ämnen som kvalitet och mångfald av tjänster som erbjuds och är föstås extra viktigt för att nå en yngre publik som attraheras av Vanlife-trenden. I synnerhet kan kunder utan tidigare erfarenhet av mobilt boende dra nytta av massor av praktisk information samt experthjälp för att välja rätt fordon. Blivande köpare uppskattar sannolikt även att de på ett enkelt sätt kan testa olika fordonsformat innan de fattar ett köpbeslut.

Under 2021 var drygt 43 procent av besökarna till deras hemsida yngre än 34 år vilket är en kraftig uppgång jämfört med 2020 och kan jämföras med att den huvudsakliga gruppen av husbilsköpare är mellan 51 och 57 år.

Det börsnoterade Knaus Tabbert AG är en stor aktör på marknaden och har sitt huvudkontor i den tyska staden Jandelsbrunn men har även verksamhet i Mottgers och Schlüsselfeld samt i Nagyoroszi som är beläget i Ungern. I företagsgruppen ingår fabrikaten Knaus, Tabbert, T@B, Weinsberg och Morelo. Den årliga försäljningen av de cirka 24 000 fordonen omsätter cirka 800 miljoner euro och sysselsätter ungefär 3 000 medarbetare.

I början av 2019 lanserade Bergholm Rent and Travel i Sverige och i dagsläget kan de svenska kunderna hämta upp sina hyrda husbilar i Kalmar, Kristinehamn, Norrköping, Stockholm (Knivsta), Göteborg (Kungälv samt Lindome), Alvesta, Jönköping (Tenhult) och Örebro.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.