Nästa artikel
Kamera i vindrutan upp i rätten
NYHETER

Kamera i vindrutan upp i rätten

Publicerad 13 mars 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
Allt fler har en kamera som filmar vägen genom vindrutan. Men det är oklart om det är lagligt att använda en så kallad vindrutekamera och rättspraxis i frågan är på gång.
Frågan har kommit upp i Förvaltningsrätten sedan Länsstyrelsen i Skåne avslagog en ansökan om tillstånd för vindrutekamera, säger Datainspektionens chefjurist Martin Hemberg.

I andra länder som Ryssland är vindrutekamera ett krav för trafikförsäkring och därför finns otaliga filmer om trafikincidenter i Ryssland utlagda på internet. Men även svenska försäkringsbolag använder sig av de filmer som finns  om olyckssituationer och domstolarna accepterar dessa som bevis.

Den smått ikoniska olyckan där ett flygplan kraschar över en motorväg i Taiwans huvudstad Taipei har tillkommit just genom en vindrutekamera. Kamerorna filmar oftast kontinuerligt och när minneskortet fyllts byts den äldsta sekvensen ut i en loop vilket innebär att filmningen aldrig upphör på grund av minnesbrist.

Även om filmerna kan fria en enskild person i en trafikolycka, det blir ju så mycket enklare att bevisa sin berättelse, så är ett annat användningsområde att sätta ihop en trevlig berättelse om en resa till ett fjärran mål. Åker du exempelvis över Alperna blir en film om detta ett fantastiskt sätt att beskriva turen för dina vänner eller återuppleva den själv. Likaså används kamerorna för att filma actionäventyr som utförsåkning på skidor. Med lite datavana kan du sätta ihop en fantastisk film om din semester!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.