Bild
Nästa artikel

Krocka inte med en mover

NYHETER

Husvagnar kan numer "köras" utan dragbil med en mover. Men vem är ansvarig för körningen och krävs det körkort?

Det är DN som lyfter denna intressanta fråga och undrar vem som är juridiskt ansvarig och om det finns några körkortskrav på "föraren".

Snart nog, visar det sig i artikeln, finns ingen praxis och på frågan om vilket körkortskrav som gäller för den som fjärrstyr husvagnen vänder sig DN till Transportstyrelsen.

– Den här frågan är, precis som du skriver, klart knepig, svarar Anders Hedåberg, processansvarig hos körkortsavdelningen, som fortsätter:

– En husvagn är enligt alla definitioner definitivt ett fordon, även om den inte är påkopplad till ett dragfordon. Om och när ett fordon som i exemplet nedan kräver körkort är dock inte lätt att svara på. Det beror helt på sammanhanget – hur använder man ”movern”, var använder man den och så vidare. I slutänden är det upp till den tillämpande myndigheten (alltså polis, åklagare och domstol) att avgöra om man anser att ett lagbrott har begåtts eller inte. Så vitt vi vet så finns det ännu inga avgöranden i domstol angående detta.

DN drar slutsatsen att ingen utan behörigt körkort ska sköta manövreringen. Eller någon förare som är påverkad av alkohol eller droger. Alltså köra som om man rullade längs väg med dragbil med husvagn.

Frågan är bara hur ekipagets totalvikt ska beräknas. Det finns ju ekipage som kräver mer än vad ett B-körkort tillåter vilket i ett hårddraget resonemang skulle kunna bli aktuellt. Men om inte bilen är kopplad till vagnen hur räknas körkortsbehörigheten ut då?

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.