Nästa artikel
Långliggare på Bomstads camping ska bort
NYHETER

Långliggare på Bomstads camping ska bort

Publicerad 12 oktober 2017 (uppdaterad 12 oktober 2017)
I våras kom Bomstads camping i blickfånget efter klagomål mot de långliggare som ställt upp sina husvagnar för nära stranden och dessutom byggt terasser och bryggor. Efter många turer ska de nu bort innan 31 januari.
I maj skrev vi om situationen på Bomstads camping i Karlstad, vilken ingår i Swecamp, men det blev ett betydligt mer långdraget ärende än som först bedömdes efter det att Karlstads kommun öppnade ett tillsynsärende. Nu har dock stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott enats om att bryggor, staket, altaner, anlagda gräsmattor och planterats buskar längs strandkanten ska vara borta senast den sista januari 2018, annars finns risk för vite. Den 18 oktober ska förslaget läggas fram på nämnden, något som NWT var först att rapportera om.

NWT skriver att det ställts frågor om campingen har rätt att förvandla husvagnsplatser till vad som mer påminner om fritidshus på egna strandtomter. De påstår att husvagnarna är permanent uppställda, en del på plintar med hjulen bortplockade, och byggts på med väggar och tak.

– Förslaget som är nu är att den där udden som går ut i vattnet att strandremsan runt den ska rensas bort på fasta föremål. Då pratar vi saker som bryggor eller om man satt upp ett staket eller något sådant där. Det ska vara möjligt och lätt att ta sig runt på en promenad, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden till SR P4 Värmland som även har gjort ett radioinslag om ärendet.

Totalt sett bedöms att ett hundratal långliggare berörs men i en första omgång gäller det de omkring 25 husvagnsägare som har byggt permanenta utbyggnader vilka kan komma att tvingas riva byggnaderna då de anses hindra allmänhetens tillträde. Det blir dock inte något totalförbud mot enkla verandor för campingmöbler men staket på stranden och bryggor som byggts ihop med campingtomterna kommer inte att få vara kvar.

SVT Nyheter Värmland har i ett tidigare skede intervjuat campingens VD David Nordentjell där han sagt sig villig att se över hur utbyggnaderna skett och försöka få till en lösning så att säsongscampingen kan fortsätta, om än i annan form än idag.

– Jo, så är det ju, att många av byggnationerna på våra säsongstomter har vuxit med tiden, och det är absolut några som är bygglovspliktiga, säger David Nordentjell till SVT.

NWT skriver att många kommuner brottas med liknande problem. Fallet med Bomstads camping i Karlstad, där kommunen har egna jurister och ett samarbete med länsstyrelsen, kan möjligen komma att ge vägledning i andra liknande fall.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.