Nästa artikel
Lyxig VW campingbuss till salu på Blocket
Nostalgi

Lyxig VW campingbuss till salu på Blocket

Publicerad 2024-04-07 07:00
En riktig samlardröm är den VW campingbuss som ligger ute på Blocket just nu.

Vem skulle inte vilja äga en lyxig Folkabuss?

Just nu finns chansen att köpa en samlardröm som är i riktigt toppskick, åtminstone av bilderna att döma.

Det är en 23-fönsters split window Volkswagen T1 som ligger ute på Blocket. Modellen kallas Samba och tillverkades i Tyskland mellan 1951–1967 och fortsatte att tillverkas – passande nog – i Brasilien ända till 1974. Just det här exemplaret är från sista tillverkningsåret, vilket enligt von Braun Sports Cars som säljer bilen, innebär att broms och drivlina är mer tillförlitliga än i äldre bilar.
 

Det som skiljer Samba från vanliga Folkabussar är att den har två svängdörrar istället för skjutdörr och dessutom ett öppningsbart soltak av canvastyg. Kanske var det den sista detaljen som gjorde den populär bland hippies och surfare i USA under 1950- och 1960-talet.

Sambamodellen var lite lyxigare och alltså lite dyrare. På 1950-talet kostade den omkring 9000 D-mark, enligt Bussmagasinet. Den genomsnittliga årsinkomsten i Tyskland var då 3 579 D-mark. Och den har inte blivit billigare, tvärtom. I dag är den ett samlarobjekt. Ett exemplar som såldes på auktion i USA ska ha gått för 302 500 dollar, närmare tre miljoner kronor.

Den som vill ha just det här exemplaret måste punga upp med 730 000 kronor.

För pengarna får man ett fordon med bädd, kylskåp, inkopplat vattensystem och mängder med förvaring. Allt i snyggt mörk trä med ljus klädsel på soffa och stolar. Den bakre delen förvandlas till en bädd när soffan fälls ner – stor nog för två, eller fler om man inte har något emot att sova tätt intill.

Volkswagen T1 Transporter introducerades 1950 och utvecklades av den nederländske ingenjören Ben Pon. Den moderna varianten, eldrivna VW ID.Buzz, introducerades 2022 och något år senare, på CMT i Stuttgart 2023 visades en campingbil som bygger på modellen, Läs mer om den här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.