Nästa artikel
Miljözoner på internet
NYHETER

Miljözoner på internet

Publicerad 20 november 2017 (uppdaterad 20 november 2017)
Runt om i Europas städer införs i rask takt miljözoner men tyvärr finns det ingen samordning, varje plats har sina egna skyltar, regler, tider och plaketter. Nu har företaget Green-zones skapat en app som håller reda på alla regler till gagn för alla som planerar en resa till kontinenten.

Det har successivt blivit allt rörigare med miljözoner och vägavgifter i Europa eftersom varje land och ibland även städer har sina egna regler och förstås olika plaketter, eller vignetter som de också ofta kallas.

Dagens system baserar sig på ett EU-direktiv, EU Air Quality Directive 2008/50/EG, som togs i bruk den 11 juni 2008 men saknar ett gemensamt regelverk.

Att hålla reda på dessa lokala, regionala och nationella regler, där det inte sällan krävs att man går in på en viss hemsida för att få reda på vad som gäller, har blivit komplicerat. Flera städer har därutöver restriktioner för vissa inte schemalagda tider om luftföroreningarna överstiger vissa gränsvärden en viss dag. Och hela tiden tillkommer nya orter vilket ytterligare försvårar planeringen. Gör man fel eller inte förstår regelverket väntar i de flesta fall även kraftiga böter om man upptäcks. Bara i Tyskland finns idag 55 zoner med restriktioner.

Det blir nu betydligt enklare med den app som nu finns för såväl iPhone som Android som det tyska företaget Green-zones skapat.

Samtidigt säljer Green-Zones GmbH de miljöplaketter du behöver nästan oavsett vart du ska. Appen hanterar följande länder; Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland och Österrike vilket inte gör den heltäckande men fler länder är enligt företaget på gång. Green Zones har även en varningsfunktion på gång för tillfälliga restriktioner.

Appen har en sökfunktion på orter eller adresser, den senare praktisk om du ska till en speciell plats som en centralt belägen ställplats.

Här hittar du Green-Zones hemsida som finns på en rad språk, däribland engelska och danska men inte svenska.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.