Nästa artikel
Norge höjer hastighet för husbil
NYHETER

Norge höjer hastighet för husbil

Publicerad 20 september 2016 (uppdaterad 6 december 2016)
Den 16 september 2016 höjde Norge den högsta hastigheten för husbilar på max 7,5 ton från 80 km/tim till skyltad hastighet.

Norge har tills nu haft en högsta hastighet för husbilar (klass M1) mellan 3,5 och 7,5 ton på 80 km/tim. Men från den 16 september är detta ändrat till skyltad hastighet.

Nyheten presenterades på Caravanmessen av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Den internationella fordonskategorin M1, husbilar, har ingen övre viktgräns men i reglerna för körkort gäller 3,5 ton för B-kort och 7,5 ton för C1 och analogt med detta har de norska myndigheterna satt gränsen för de husbilar som får höjd hastighetsgräns till just 7,5 ton.

Som anekdot kan nämnas att det norska Vegdirektoratet i ett remissvar skrev att många av de husbilar som får den högre hastighetsgränsen redan tidigare körde fortare än den då tillåtna gränsen på 80 km/tim och att det därför sannolikt inte innebär att den generella hastigheten på vägarna kommer att öka i någon betydande grad.

Så här lyder den omformulerade paragrafen (paragraf 13, punkt 4) där det nya är kursivt:

”På vegstrekninger med særskilt fartsgrense høyere enn 80 km i timen må motorvogn med tillatt totalvekt over 3 500 kg eller motorvogn med tilhenger ikke kjøres fortere enn 80 km i timen. Forbudet i første setning gjelder ikke utrykningskjøretøy, og motorvogn i klasse M1 opp til 7500 kg.”

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.