Nästa artikel
Hastighetsregler i Norge
REGLER

Hastighetsregler i Norge

Publicerad 19 september 2016 (uppdaterad 25 maj 2019)
Följande regler gäller för husbil och husvagn i Norge.

Husbilar upp till 7,5 ton:

Skyltad fart

Husbilar över 7,5 ton utan släp:

Landsväg: 80 km/h
Motortrafikled: 80 km/h
Motorväg: 80 km/h

Husvagnsekipage samt husbilar upp till 7,5 ton med släp:

Landsväg: 80 km/h
Motortrafikled: 80 km/h
Motorväg: 80 km/h

Även Norge har fartkameror men till skillnad från i Sverige finns även snittmätning mellan fartkameror, strekningsmåling eller streknings-ATK. Varningsskylten har två kameror och många svenskar förstår inte att systemet även mäter snitthastigheter mellan kamerorna och på vissa sträckor är en av tre fartsyndare som bötesbeläggs svenskar. Bötesbeloppen är höga och även fängelse kan bli följden om hastighetsöverträdelsen är större, gränsen på en 60-väg går vid 100 km/t.

Körkortsregler:
Norge godtog tidigare inte det svenska undantaget för att framföra husbilar över 3,5 ton på B-körkort utfärdade före 1996-07-01 och som inte varit återkallat efter det. Norge ändrade, efter påtryckningar från EU, reglerna så att behörighet C/C1 inte längre behövs. Det nya regelverket infördes den 27 oktober 2016.

Tänk på att följande är obligatorisk utrustning under färd:
Registreringsbevis, Försäkringshandling, Reflexväst, Varningstriangel.

Dubbdäck / snökedjor:
För fordon med totalvikt under 3,5 ton finns inga formella krav på vinterdäck. Dubbdäck är tillåtna i Nordland, Troms och Finnmark 15/10-1/5, och i resten av Norge 1/11-söndagen efter påsk. Dubbdäcksavgift, piggdekksgebyr, tillämpas i Oslo och Bergen. Man köper en piggdekkoblat, en dekal som sätts på vindrutan. Dekalen, som gäller i båda städerna, kostar 35 NOK för en dag, månadsdekal 450 NOK. Här kan du läsa mer om dubbdäcksavgiften.
För tunga fordon, över 3,5 ton, måste du ha vinterdäck 15 november–31 mars. Dessa måste dessutom ha däck med ett mönsterdjup på minst 5 mm och ett tillräckligt antal snökedjor. Kombinationen dubbdäck och snökedjor är inte tillåten. Det finns inga begränsningar för odubbade vinterdäck. Du får använda dubbdäck även under annan tid om det råder vinterväglag.

Vägavgifter:
Norge tillämpar som grundprincip inte vägavgifter men eftersom både broar och tunnlar kan vara avgiftsbelagda får du räkna med en hel del vägavgifter. Även Oslo har avgifter, så kallad bompeng, och väger husbilen mer än 3,5 ton krävs Autopass för att få tillgång till den avgift som gäller för husbilar på högst 3,5 ton. Avgiften för tung husbil är annars påtagligt högre. Gå in på www.autopass.no innan avresan och registrera ditt fordon och kreditkort under rubriken Visitors Payment, den norskspråkiga sidan är enbart avsedd för norskregistrerade fordon. Här hittar du de allmänna vägar som är avgiftsbelagda och priserna. 

Norsk Vegvesen har skapat en smart webbtjänst som visar vägavgifter för en godtyckligt vald vägsträcka men med ytterligare information om bland annat trafikflöde och olyckor. Den hittar du här.

Mobiltelefon:
Föraren får bara använda mobiltelefon med handsfree under färd.

Speciellt:
Promillegränsen är 0,2.
Norge är inte medlem i EU men ingår i Schengenområdet.
Norge ändrade vägnummer 2010.
Barn kortare än 135 centimeter måste sitta i baksätet.
Tillåtet men inte lämpligt att övernatta i fordon parkerat på allmän väg, gata eller p-plats.
Eldningsförbud 15/4-15/9.
Norges gräns för införsel av matvaror är 10 kilo. Bland varorna får ingå högst 200 cigarretter eller 250 g tobak, 1 liter sprit, 1,5 liter vin (max 22%) och 2 liter öl. Om sprit inte medförs får man ta med ytterligare 1,5 liter vin eller öl. Utan vin får man ta med ytterligare 1,5 liter öl och den som inte tar med tobak får ta in ytterligare 1,5 liter vin eller öl.

Observera att Svinesundsbron repareras sommartid under fyra år med start juni 2019.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.