Bild
Nästa artikel
Nu ska tillgängligheten för besiktning kartläggas

Nu ska tillgängligheten för besiktning kartläggas

NYHETER

Det är nu tio år sedan besiktningen avmonopoliserades och vi har vant oss vid helt nya spelregler. Frågan som nu ska utredas är om tillgängligheten är tillräckligt god i hela landet.

Transportstyrelsen undersöker årligen läget på besiktningsmarknaden och när de i den senaste rapporten summerar tiden efter avregleringen visar det sig att kostnaden för att besiktiga bilen har ökat mer än konsumentprisindex men att tillgängligheten har ökat. Det har blivit fler men mindre besiktningsstationer men antalet besiktningstekniker har minskat.

Antalet besiktningsstationer som finns i varje län varierar. Enligt branschorganet Swedacs siffror har Gotland fyra stycken, Jämtland nio, Blekinge elva stycken medan Västra Götaland stoltserar med 90 vilket är flest i hela landet.

De här olikheterna, även med hänsyn till länens fordonsbestånd, vill nu regeringen att Transportstyrelsen analyserar hur tillgängligheten för fordonsbesiktning ser ut i hela landet.

– Möjligheterna att besiktiga din bil ska vara goda, var du än bor i landet. Därför får Transportstyrelsen nu i uppdrag att utreda tillgängligheten, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Uppdraget ska vara klart i mitten av januari 2021.

Här hittar du hela uppdraget i sin helhet.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.