Bild
Nästa artikel
Ny Concorde Centurion 1060 G till 2018

Ny Concorde Centurion 1060 G till 2018

NYHETER

På Caravan Salon 2017 i Düsseldorf om några veckor blir det premiär för Concordes nya lyxiga liner, Centurion 1060 G. Modellen, som funnits tidigare, får en helt ny bodel.

Det blir ytterligare en premiär i lyxlinersegmentet till modellåret 2018 i och med att Concorde presenterar sin helt uppdaterade Centurion. Eftersom vi pratar om helt kundanpassade husbilar är det även i detta fall svårt att beskriva bilen eftersom kunden helt styr utformningen. Dock finns det en demobil som kommer att visas på Caravan Salon i Düsseldorf och den kommer även till Elmiamässan i Jönköping.

1060 G är den lyxigaste av modellerna och när vi frågar Christian Forsberg från Forsbergs Fritidcenter om den beskriver han den entusiastiskt och berättar att de redan har intresserade trots ett pris på runt sex miljoner. När det gäller utrustningen säger han att den i allra högsta grad är kundanpassad även om chassit förstås har alla förarstödssystem som den modernaste personbil har.

Den 373 centimeter höga bilen byggs på Mercedes Actros 1843 L. Även övrigt yttre imponerar. 10,8 meter lång, 2,45 meter bred och mellan 18 och 26 tons totalvikt. Allt drivet av en 10,7-liters dieselmotor som lämnar 428 vridmomentsstarka hästkrafter. Men han säger att den även skulle kunna kallas delintegrerad eftersom hytten är Mercedes men inte heller helintegrerad känns fel. Vi nöjer oss med att konstatera att det nog inte är så viktigt hur den kategoriseras, den är stor och lyxig nog för det.

Den första informationen är sparsam men det uppges att det kommer att finnas tre planlösningar som idé. När det gäller sittgruppen så benämns den "Havanna Lounge“, en svagt böjd soffa som understryker den lyxiga touch som präglar allt i bilen. Sittgruppen kan justeras elektriskt till liggande position och sitter man i fram kan man fälla upp benstöd för bättre bekvämlighet även under färd, förstås kanske man ska tillägga på en bil som aspirerar på att ge förstaklass-komfort.


Nu kanske man tycker att måtten är lite snålt tilltagna ändå men det råder en slide-out bot på. Därigenom ökar bredden till tre meter vilket ger plats för bland annat ett rejält soffbord. Får man för sig att laga en gourmetmiddag själv finns ett vinkelkök till förfogande och arbetsytan kan utökas med en elektriskt utfällbar extra bänkskiva.

Mycket är som beskrivet elstyrt och det behövs förstås en ordentlig elanläggning. Batterierna har en kapacitet på 337 Ah och har 24 volt. Behöver man mer ström än vad bilen ger, eller om man inte har tillgång till elanslutning, kan man komplettera med såväl solpaneler som en dieseldriven generator som lämnar 5000 Watt. Vill man stanna lite längre på en plats drar man nytta av 470 liters färskvattentank, 370 liters gråvattentank och en 300 liters svartvattentank. Rör man på sig kan man göra det långt mellan tankningarna med en 390-liters dieseltank.

Taggar: Nyheter, Concorde
Ny Concorde Centurion 1060 G till 2018

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.