Bild
Nästa artikel
Ny mätmetod ska upptäcka dåliga vägar

Ny mätmetod ska upptäcka dåliga vägar

NYHETER

Forskare har tagit fram en metod för att upptäcka brister i utfört asfaltsbeläggningsarbete som leder till sämre hållbarhet och kortare livslängd. På sikt kan metoden medföra lägre kostnader för underhållsarbete.

Genom att mäta beläggningsytans makrostruktur med en vägytemätbil skulle även separationer (separation av grova stenpartiklar från finare massa) i beläggningslagret kunna upptäckas. Separationer kan i sin tur leda till en kortare livslängd på asfaltbeläggningar och för tidigt uppkomna skador. Förekomsten av separationer i asfaltsbeläggningar har ofta ett direkt samband med kvaliteten på det utförda beläggningsarbetet.

Metoden som presenteras i VTI-rapporten kan användas för en snabb skanning av separerade ytor i varje nylagt beläggningslager. Därefter kan begränsad och riktad provtagning göras för att mer exakt undersöka separationsgraden och dess effekter på asfaltens hållbarhet.

Läs mer i rapporten Utförandets inverkan på hållbarhet för beläggningslager.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.