Nästa artikel
Ny utbildning för B-kort presenterad
NYHETER

Ny utbildning för B-kort presenterad

Publicerad 17 december 2018 (uppdaterad 17 december 2018)
Transportstyrelsen och Trafikverket presenterade idag en ny förarutbildning som beskrivs som mer tillgängligt, tydligt och som inbjuder till utbildning. Nu påbörjar de arbetet med förankring och regelutveckling.

Efter åtskilliga problem med förarutbildningen har det sedan i februari arbetats med en översyn av utbildningen för behörighet B där en genomlysning av alla moment från ansökan om körkortstillstånd fram till och med den prövotid som gäller efter taget körkort har ingått.

– Det förslag som nu presenteras omfattar flera förändringar. Framför allt handlar det om att öka förståelsen för vad som krävs av en blivande förare och säkerställa att alla utbildningsmoment kommer med i utbildningen. Det måste finnas ett större fokus på att lära för livet och bli en trafiksäker förare, snarare än att bara klara provet, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Förslaget ger de blivande förarna mer stöd för att se vilka kunskaper de har och vad de behöver utveckla vilket är tänkt att ske med hjälp av en webbaserad utbildningsstruktur. Förslaget omfattar också en ny utbildning av den som är handledare vid privat övningskörning samtidigt som åtgärder genomförs för att göra det lättare för fler elever att mängdträna, till exempel genom att ge kommuner och ideella föreningar möjlighet att erbjuda handledare.

I förslaget ingår också fler obligatoriska delar för att säkerställa utbildningsmoment som är svåra att testa vid prov. Ett annat inslag är att körprovet ska godkänt innan man får göra teoriprovet. I dag ska man göra körprovet även vid underkänt teoriprov, för att senare göra om det. Efter fyra underkända prov ska den blivande föraren göra en fördjupad återkoppling innan ytterligare prov kan bokas. Vid motsatt förhållande där teoriprovet är godkänt men körprovet underkänt ges mer tid innan teoriprovet behöver göras om.

Översynen har genomförts gemensamt av Transportstyrelsen och Trafikverket. Arbetet har skett i samverkan med bland annat utbildningsbranschen, olika kundgrupper, Försvarsmakten och Skolverket. Dessutom har de tagit hjälp av forskare som bland annat gjort en genomlysning av erfarenheter från andra länders förarutbildningssystem.

Transportstyrelsen påbörjar nu arbetet med förankring och regelutveckling. Samtidigt fortsätter myndigheterna att utreda den digitala plattformen med tillhörande utbildningsstruktur.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.