Bild
Nästa artikel
Nya råd från Transportstyrelsen

Nya råd från Transportstyrelsen

Nyheter

Transportstyrelsen publicerar nu sina föreskrifter och allmänna råd om vinterdäckskrav för tunga fordon.

Nu har Transportstyrelsen publicerat sina föreskrifter och allmänna råd om vinterdäckskrav för tunga fordon. I dem finns råd med rekommendationer om vad som bör betraktas som likvärdig utrustning och vilka typer av däck som bör betraktas som vinterdäck. Det finns även en rekommendation om vad som bör anses vara vinterväglag.

 

De nya allmänna råden lyder:
”Tung lastbil, tung buss och personbil klass II med en totalvikt över 3 500 kg som är försedd med däck med snökedjor eller som har lämpligt slirskydd, sandspridare eller liknande anordning bör anses vara försedd med likvärdig utrustning enligt 4 kap. 18 a § trafikförordningen (1998:1276).

Grovmönstrade däck med vintermönster som är märkta med M+S eller däck märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF) bör betraktas som vinterdäck.

Vinterväglag bör anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.”

 

Läs mer i TSFS 2012:131 respektive TSFS 2012:132 som finns på Transportstyrelsens webbplats.

De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2013.

Taggar: Nyheter, Hem, default_top

Kommentarer

#1
haryll
2012-12-12 13:39

Jag säger bara: ÄNTLIGEN! Ska vi nu slippa se dessa utlandsregistrerade tunga lastbilar med slitna sommardäck stå i uppförsbackarna typ den vid Stenkullen norr om Norrköping. Men det blir inte förrän efter nyår förstås!!

#2
Roland Mähl
2012-12-12 14:52

Bättre sent än aldrig. Som före detta yrkeschaufför har man väntat länge på det här. Kommer det att även gälla bussar i den komunala trafiken?

#3
Ronny Bergman
2012-12-12 15:08

Hej!
Tyvärr läser många av oss inte allt i förordningarna.
Följande gäller:
Bilar vars totalvikt är över 3 500 kg ska fr.o.m. 1 jan 2013 ha vinterdäck på drivaxeln. OM bilen/husbilen är framhjulsdriven (Fiat) ska även bakre axeln/axlarna vara försedda med vinterdäck.
Detta innebär alltså att om du har en Mecedes Sprint (bakhjulsdriven) som husbilschassi räcker det med vinterdäck bak, är däremot din husbil byggd på ett Fiatchassi (framhjulsdriven) så ska samtliga axlar vara försedda med vinterdäck, alltså i förekommande fall även boggieaxeln.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.