Bild
Nästa artikel
Organiserad brottslighet bakom svarta trafikskolor

Organiserad brottslighet bakom svarta trafikskolor

NYHETER

I oktober skrev vi om att flera myndigheter har börjat samarbeta för att stävja problemet med olaglig körkortsutbildning. Nu slås fast att verksamheten har kopplingar till organiserad brottslighet.

2016 började Transportstyrelsen, Trafikverket, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Polisen samarbeta för att stoppa olaglig förarutbildning vilket såväl gäller fusk på de teoretiska proven som körutbildning av olagliga trafikskolor. Nu har samarbetet mellan myndigheterna lett till en bättre bild av hur den olagliga förarutbildningen ser ut men fortfarande kvarstår problem med att bedöma omfattningen.

Innan samarbetet inleddes hade myndigheterna svårt att var och en för sig komma till rätta med problemet. Nu drar myndigheterna några slutsatser, som att det finns kopplingar till den organiserade brottsligheten och att situationen har förvärrats. En annan att det ofta är personer som inte har bott så länge i Sverige som blir lurade för att de inte kan språket eller vet hur reglerna för att ta körkort ser ut här.

– Vi ser den bilden även i en kundundersökning som vi har genomfört tillsammans med Transportstyrelsen tidigare i år. Det finns personer som tror att de har vänt sig till en seriös utbildare men som har blivit lurade, säger Kristina Hagberg på Trafikverket Förarprov.

Transportstyrelsens tillsyn visar att det även finns personer i den legala utbildningsbranschen som bryter mot reglerna. Det handlar om att utbildare rapporterar genomförda utbildningar för elever, trots att utbildningen saknat stora delar av innehållet eller att eleverna inte har deltagit i utbildningen.

– Vi har återkallat några tillstånd med anledning av detta. För att komma till rätta med felaktiga inrapporteringar har vi uppdaterat våra register. Det har skett genom att samtliga rapportörer har tagits bort och sedan har tillståndshavaren fått anmäla rapportörerna på nytt. Vid uppdateringen i augusti var det cirka 8 700 rapportörer och idag är det cirka 5 100, säger Gunnar Holgersson på Transportstyrelsen.


Trafikverket Förarprov arbetar för att förhindra fusk i samband med kunskapsprov, till exempel genom att vid varje provtillfälle skapa provversioner för varje individ utan att frågor återkommer från ett eventuellt tidigare prov. Övervakningskameror installeras dessutom i samtliga lokaler för kunskapsprov. Den som ertappas med att fuska får räkna med en polisanmälan.

Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot en person som har bedrivit illegal verksamhet. Utredningen har varit mycket omfattande och personen dömdes för att ha bedrivit näringsverksamhet i form av trafikskoleverksamhet och utan att ha bokfört denna till fängelse samt fick näringsförbud. Domen har överklagats av båda parter och ska nu prövas i hovrätten.

Personer som bedriver utbildning utan tillstånd av Transportstyrelsen misstänks många gånger också för att inte heller betala skatter och avgifter. Detta är något som Skatteverket kontrollerar. Under året har de gjort ett 30-tal utredningar, en siffra som väntas öka under 2019.

Skatteverket, Trafikverket, Transportstyrelsen och Polisen genomförde en gemensam insats i Blekinge under hösten. Insatsen har gett viktig kunskap till det fortsatta arbetet, inte minst i form av att identifiera mönster, samband och nätverk. Fler tips har också kommit in till myndigheterna efter insatsen.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.