Nästa artikel
Oslo tänker införa vägavgift på E18 och E6
NYHETER

Oslo tänker införa vägavgift på E18 och E6

Publicerad 4 januari 2018 (uppdaterad 7 januari 2018)
Att Oslo har "bompeng" är väl känt men Oslo stad vill därutöver införa en avgift utanför den centrala staden. Uppgiften uppmärksammas i bland annat norsk TV eftersom avgiften är ovanligt hög, det kan komma att kosta 300 NOK att passera staden med en husbil.

Avgiftsinförandet redovisas i NRK:s sändning och kallas "lavutslippsone". Zonen omfattar hela staden där bland annat E6 och E18 passerar och utgör motsvarande typ av getingmidja i Norges vägsystem som Essingeleden i Stockholm.

Även Bobilverden uppmärksammar situationen då lastbilsavgiften, som inte undantar husbilar med en högre totalvikt än 3,5 ton, har satts så högt som 300 NOK per dygn för fordon som inte uppfyller euro6 och i stort sett saknas alternativa vägar utanför Oslo stad. Den nuvarande Bompengen gör skillnad på husbilar och lastbilar men så skulle, enligt förslaget, inte bli fallet i lavutslippsonen som inkluderar E18 och E6.

Lastbilsbranschen menar att avgiften drabbar åkeriverksamheten hårt och att det inte är rimligt att nästan nya lastbilar i praktiken måste bytas mot helt nya. Annan kritik som framförts gäller att en stad kan införa avgifter utan att det finns en samordnad nationell strategi för E- och andra huvudvägar.

Vid förra remissrundan ingick ingen organisation som representerade de norska husbilsägarna, skriver Bobilverden, och då det slutliga förslaget ännu inte är lagt ger framflyttandet av införandet av Lavutslippsonen till årsskiftet 2018/2019 en viss möjlighet för husbilsägarnas organisationer att framföra och få gehör för sin kritik.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.