Bild
Nästa artikel
Polisen övervakar extra vecka 14

Polisen övervakar extra vecka 14

NYHETER

Polisen genomför en nationell trafikvecka under vecka 14. Fokus ligger på att sänka medelhastigheten, vilket är en viktig faktor för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

Syftet med övervakningsveckan, som pågår till och med söndag den 7 april och genomförs i hela EU, är att sänka medelhastigheten vilket Transportstyrelsen menar är en av de viktigaste parametrarna för att rädda liv på våra vägar. Under veckan kommer därför polisen att satsa på ökad närvaro och aktivitet ute i trafikmiljön.

– Vi ser att stora flertalet av de som kör för fort ligger mellan 6-10 kilometer i timmen över hastighetsbegränsningen. Tyvärr är små hastighetsöverträdelser vanliga och detta har stor effekt på medelhastigheten, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

Polisen samverkar med både Transportstyrelsen och Trafikverket i trafiksäkerhetsfrågor.

– Drygt hälften av trafikanterna kör för fort, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Om alla håller hastighetsgränserna räddar vi minst hundra liv varje år.

Katarina Fröberg, avdelningschef på Transportstyrelsen, säger att alla måste ta sitt ansvar för att hastigheterna på våra vägar ska minska.

– Ett led i vårt arbete för att öka trafiksäkerheten är att varna eller återkalla körkort för förare som kör för fort, säger hon.

Trafikveckan med ökat fokus på hastighetskontroller genomförs i samtliga medlemsländer i EU. Kontrollerna kommer både att vara synliga och dolda via video/pilot-fordon.

– Målet är att få alla trafikanter att respektera trafikreglerna. Det handlar om deras egen och medtrafikanternas säkerhet, säger Ursula Edström.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.