Nästa artikel
Populäraste husbilarna och husvagnarna 2024: Proffsens tips!
Nyheter

Populäraste husbilarna och husvagnarna 2024: Proffsens tips!

Publicerad 2024-01-25 14:10 (uppdaterad 2024-01-29 10:06)
Glöm campingbilar. Svenskar som letar efter husbil vill ha något rejält. Men de som köper husvagn har börjat tänka nytt…

Det pratas mycket om campingbilar. Små fordon som även kan användas till vardags förutspås bli den nya stora trenden, precis som i Europa.

Men en snabb koll med återförsäljare och importörer av husbilar och husvagnar visar att svenska köpare än så länge är mer konservativa.

Blivande husbilsägare tittar främst efter klassiska halvintegrerade husbilar på 7,5 meter. Och helst ska de inte kosta mer än 700000 kronor.

När det gäller husvagnar märks en viss förändring. Stora tillverkare som Adria, Hobby och Knaus har de senaste åren börjat anpassa sig efter elbilsmarknaden och satsat på mindre, lättare modeller. 

De är också populära bland köparna, enligt återförsäljarna. Framför allt små husvagnar för två. Att den ekonomiska krisen sannolikt gjort så att barnfamiljer inte har råd att köpa ny husvagn kan också ha något med den saken att göra.

Så här säger proffsen om marknaden just nu:

Åsa Uddin kan husbilar och husvagnar som försäljningschef på Caravan Eskilstuna.

”7,5 meter i prisklassen 600 000-900 000 kronor”

Åsa Uddin, försäljningschef på Caravan Eskilstuna, som säljer Kabe, Adria, Affinity och Knaus, husbilar och husvagnar:

Vilken typ av tillbehör efterfrågas mest?
– Markis, tält och campingmöbler ser vi stor ökning på just nu.

Vilken typ av husvagnar är populärast?
– Generellt så efterfrågas det mer mindre och lättare husvagnar, troligtvis på grund av elbilsförsäljningen. Även priset har en bidragande faktor. I premiumsegmentet, Kabe för oss, så är försäljningen fortsatt stabil och där värdesätter kunden hög standardutrustning och god åretruntkomfort mer.

Vilken typ av husbilar är populärast?
– Långbäddar fortsätter att vara populärast, men även queenbed. Plåtisar fortsätter att öka i försäljning tack vare smidigheten. Även ”normalstora” husbilar runt 7,5 meter i prisklassen 600 000-900 000 kronor är det stor efterfrågan på just nu.

Caroline Vikström har koll på Bergholms husbils- och husvagnsmärken.

”Husvagnar som passar för två personer”

Caroline Vikström, marknadskoordinator, Bergholms som importerar Knaus, Weinsberg, CI, Roller Team och Morelo, husbilar och husvagnar:

Vilken typ av husvagnar är populärast? 

– Husvagnar som passar för två personer är en populär variant. Både små och stora.

Vilken typ av husbilar är populärast?
– Van Life konceptet är populärare än någonsin. Vi ser att mindre husbilar som passar sig för fricamping samt klassiska halvintegrerade husbilar med hög komfort och en lägre förbrukning är efterfrågat.

Fredrik Ryberg, ägare och säljare på PR Husbilar som har många plåtisar i sortimentet.

”Automatlåda börjar nästan bli standard”

Fredrik Ryberg, ägare och säljare, PR Husbilar i Sollebrunn som säljer Rapido, Itineo, Dreamer, Westfalia husbilar/plåtisar och Hobby husvagnar:

Vilken typ av tillbehör är populärast? 
– Vi tycker inte det har svängt så mycket utan kunderna vill ha välutrustade bilar med utrustning som skapar bra förutsättningar för fri camping. Så litiumbatterier, solpaneler, invertrar med mera säljer fortfarande bra, plus de vanliga tillbehören givetvis. Sedan tycker vi att automatlåda börjar nästan bli standard.

Vilken typ av husbilar är populärast?
– Vi ser en trend i lite mer kompakta bilar där vi satsat mycket, men vi säljer fortfarande mest av 4,4 tons bilar med bra lastvikter och face to face grupp fram.

Josefin Andersson på Autohallen har koll på husbilar.

”Långbäddar eller queenbädd i kombination med stort garage”

Josefin Andersson, säljare, Autohallen i Karlstad som säljer Eura Mobil, McLouis, Karmann och Carthago, husbilar och plåtisar:

Vilken typ av tillbehör är populärast?
– Hydrauliska stödben och bodels-AC är det mycket förfrågningar på. Både från de som har husbil och de som funderar på att köpa för första gången.
 
Vilken typ av husbilar är populärast?
– Det varierar. Låga långbäddar med toalett bak är en eftertraktad modell, men även långbäddar eller queenbädd i kombination med stort garage lockar dem som behöver extra lastutrymme. 
– Det är oftast halvintegrerad husbil eller en plåtis som efterfrågas av dem som köper husbil för första gången. De som haft husbil förut efterfrågar i större utsträckning helintegrerade med bra lastvikt, gärna modeller i premiumskiktet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.