Genrebild. Platsen har ingen koppling till artikeln.

Nästa artikel
Privat camping kan inte begränsa tillträde till strand
NYHETER

Privat camping kan inte begränsa tillträde till strand

Publicerad 20 december 2017 (uppdaterad 20 december 2017)

Genrebild. Platsen har ingen koppling till artikeln.

En juridisk tvist har fått sin lösning när en strand som omges av en camping inte kan ges tillträdesförbud för allmänheten.
Dagens Juridik tar upp ett principiellt intressant fall där en privat campingplats satte upp en skylt om att allmänheten inte har tillträde till campingplatsen. Det kniviga var att för att kunna komma till badplatsen, som är innesluten av campingen, var man just tvungen att passera densamma men nu slår en domstol fast att campingen inte kan hindra allmänhetens tillträde till badplatsen som omfattas av allemansrätten.

Dagens Juridik skriver att "Det var Miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Kinda kommun som förelade ett bolag att ta bort en skylt med texten campingområdet är endast tillgängligt för campinggäster, entréavgift gäller". Med beslutet följde även ett föreläggande om att campingen inte får sätta upp skyltar som på något sätt "avvisar eller utestänger" allmänheten från badstranden vid campingen.

Vid en överklagan till Länsstyrelsen i Östergötland instämde de dock i kommunens beslut med hänvisning till att skylten avvisar allmänheten från ett friluftsområde.

Bolaget överklagade ånyo beslutet, nästa instans är Förvaltningsrätten i Linköping, som slår fast att området får anses ha betydelse för friluftslivet med tanke på att det - enligt båda parter - är välbesökt av badgäster. Därför kvarstår de tidigare instansernas beslut om att campingen inte kan hindra eller begränsa allmänhetens tillträde till badplatsen. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.