Nästa artikel
Rätt glasögonglas är viktiga
NYHETER

Rätt glasögonglas är viktiga

Publicerad 28 januari 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Det uppseendeväckande resultatet av Synbesiktningen, oktober 2013, visar hur viktigt det är med regelbundna synkontroller för att man inte skall utgöra en trafikfara varken för sig själv eller sina medtrafikanter.
VTI uppmärksammar i en undersökning sambandet mellan vägbelysning och fordonens hastigheter. Kort går den ut på att vi visserligen sänker hastigheten men inte tillräckligt mycket. För ett par månader sedan gjordes en annan undersökning om vikten av både löpande synundersökningar.

Men, man skall inte glömma bort vikten av att även välja rätt glas, säger Hugo Schunnesson, produktchef och legitimerad optiker hos Essilor. De flesta är omedvetna om hur valet av glas påverkar seendet vid bilkörning.
 

Det finns glas av olika kvalitet, vilket påverkar synupplevelsen. Ett progressivt glas av toppkvalitet ger bättre skärpa och kontrast i alla ljusförhållanden, störst skillnad upplever man vid sämre ljusförhållanden t ex vid mörkerkörning.

Den avancerade vågfrontsteknologin från Essilor gör att ljuset som träffar glasets yta bryts på ett sätt som minimerar störningar i synupplevelsen. Det betyder att man ser bättre även i sämre ljusförhållanden, hävdar Essilor som är en av de större tillverkarna av glasögonglas.

- För alla som kör bil i mörker borde det vara självklart att alltid tänka på att välja glas som ger det bästa seendet och den säkraste bilkörningen. Det borde vara lika självklart som det är att ta på sig solglasögon när solen skiner, säger Hugo Schunnesson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.