Nästa artikel
Regeringen öppnar upp för lättare restriktioner
NYHETER

Regeringen öppnar upp för lättare restriktioner

Publicerad 30 april 2021 (uppdaterad 2 maj 2021)
Lagom till camping- och semestersäsongen drar igång aviserar regeringen lättare restriktioner med början den 17 maj. Om smittläget tillåter kan det bli aktuellt att samla 500 personer på till exempel fotbollsmatcher och kulturevenemang.

Det är statsepidemiolog Anders Tegnell som igår bekräftade att Sverige har påbörjat arbetet med att öppna upp för olika arrangemang. I förra veckan släpptes förbudet för ungdomar att spela matcher och nu kommer fler förslag. Enligt Sveriges Radio anser regeringen att 500 personer skulle kunna samlas från och med den 17 maj. 

– Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt att hålla avstånd och använda anvisande sittplatser, säger kulturminister, Amanda Lind till SR.

Där framgår det att förslaget gäller utomhusarrangemang och främst ska gälla konserter, utomhusteatrar, fotbollsmatcher och liknande aktiviteter. Brasklappen är dock att smittspridningen fortsätter att minska eller åtminstone inte öka. Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att ta fram föreskrifter som arrangörer måste följa. Bland flera lättnader märks att nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund får ta i en person per 20 kvadratmeter samt att 50 personer ska kunna delta vid inomhusarrangemang om det finns anvisade sittplatser. Om det inte finns anvisade sittplatser men ändå går att hålla avstånd tänker sig regeringen ett maximalt antal på 100 personer.

Skulle planerna genomföras kan det innebära en betydligt mer normaliserad säsong med fler aktiviteter på campingplatser och i nöjesparker samt vid besöksvärda platser under sommaren 2021. Blir dessutom det gröna pass som aviserats till den 26 juni verklighet kan det även bli möjligt att besöka våra grannländer.

Det man bör tänka på är att det kan krävas pass för att passera gränserna så det är viktigt att se till att giltighetstiden inte har gått ut.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.