Nästa artikel
Resa utomlands: Har du koll på körkortet?
Nyheter

Resa utomlands: Har du koll på körkortet?

Publicerad 11 oktober 2022 (uppdaterad 23 maj 2023)
Ska du köra utomlands eller kanske till och med hyra husbil utomlands? Det här är viktigt att tänka på.

Har du koll på körkortet inför utlandsresan? Att veta vilken behörighet som gäller är speciellt viktigt för den som planerar att bege sig utomlands med husbilen. 

– Med svensk körkortsbehörighet B har du rätt att köra personbil klass 1 och 2 (husbil) med vikt upp till 3,5 ton. Tyngre husbil kräver C eller C1, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Som många med husbil säkert känner till finns det ett undantag: Om du tagit körkort före 1 juli 1996 och inte förlorat det sedan dess, får du köra även tyngre fordon. Det som även kallas "farfarsregeln". Den gäller även inom EU:s medlemsländer plus Norge, Storbritannien och Lichtenstein. Du ska bara behöva visa upp ditt vanliga körkort när du kör husbil.

Det är dock viktigt att du kollar giltighetstiden på körkortet. Om körkortet "går ut" medan du befinner dig utomlands blir det inte bara ogiltigt – du riskerar även att förlora farfarsbehörigheten.

Och ska du bege dig utanför EU:s gränser kan det vara bra att kolla upp vad som gäller i landet du ska till. Särskilt om du planerar att hyra husbil på plats.

– Att boka stora tunga husbilar med gott om utrymme utomlands är lätt, och inte sällan det enda som är tillgängligt. Vid bokning hos biluthyraren glöms lätt bort att körkortsbehörigheter kan se olika ut i länder utanför EU, säger Katja Runestam Prinzell

I USA är det till exempel tillåtet att köra husbil upp till 11 793,4 kg på ett vanligt körkort, medan gränsen går vid 4500 kg i Autralien.

– Konsekvensen om du kör utan giltig behörighet kan bli dyr. Försäkringen kan bli ogiltig och du kan förlora körkortet. Att ha en översättning av ditt körkort på, franska, engelska och tyska i form av ett internationellt körkort när du kör utanför EU är en stark rekommendation, ibland ett faktiskt krav, säger Katja Runestam Prinzell

Ett internationellt körkort skaffar du genom en auktoriserad utfärdare. Riksförbundet M varnar för icke icke auktoriserade nätföretag som bör undvikas. Det finns också länder där körkortet måste godkännas av polismyndighet på plats. Vissa länder tillåter överhuvudtaget inte andra länders körkort.

Köra husbil utomlands – kolla det här!

Kontrollera alltid:

  • Körkortet, gäller det i landet och hur länge?
  • Reseförsäkringen, behöver den kompletteras?
  • Vart vänder man sig om något händer och vem har ansvaret?
  • Parkering och camping, vad gäller här?

Kontrollera dessutom om du hyr:

  • Husbilen, notera skador och avvikelser, utvändigt och invändigt, hos uthyraren.
  • Försäkringsvillkor, vad ingår och vad ingår inte? 
  • GPS, finns det och ingår det i så fall i hyran? Om inte, leta reda på en bra digital reseplanerare, ta med kartbok.
  • Betalning av väg och miljöavgift, hur löser man det?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.