Bild
Nästa artikel

Restförd avgift hamnar på köparen

NYHETER

Är du på gång att köpa en begagnad husbil eller husvagn privat? Tänk då på att kontrollera om det finns restförda avgifter då köparen kan bli betalningsansvarig.

Från och med den 1 juli 2014 kan Kronofogden ta ett fordon i anspråk för betalning av obetalda fordonsrelaterade skulder. Det gäller även om någon annan än den som är upphov till skulderna numera äger fordonet.

Om du tänker köpa ett begagnat fordon är det viktigt att du kontrollerar att allt är i ordning med fordonet. Det innebär bland annat att du behöver kontrollera om det finns någon obetald fordonsskatt, trängselskatt eller felparkeringsavgift.

Observera att de nya reglerna endast gäller skulder som uppkommit efter den 1 juli 2014.

Nya regler infördes den 1 juli 2014 som ger Kronofogden större möjligheter att kräva in obetalda fordonsrelaterade skulder. De nya reglerna innebär att om det finns obetalda skulder på ett visst fordon har Kronofogden rätt att ta fordonet i anspråk för att sälja det, och på det sättet få in pengar för att få den obetalda skulden betald.

Det är Kronofogden som fattar beslut om att ta ett fordon i anspråk och det är en åtgärd som blir aktuell när alla andra vägar att få betalt för en skuld är uttömda och den betalningsskyldige inte har några utmätningsbara tillgångar eller egendomar som Kronofogden kan mäta ut.

Om de obetalda skulderna samt Kronofogdens förrättningskostnader betalas av den betalningsskyldige, den nya ägaren eller någon annan faller Kronofogdens beslut om att ta fordonet i anspråk.

Generellt gäller att den som har varit noterad i vägtrafikregistret som ägare till fordonet när en skatt eller avgift beslutats alltid är betalningsskyldig. Det förändras inte även om fordonet byter ägare.


Sedan tidigare har det varit möjligt för Kronofogden att omhänderta ett fordon från en ägare med skulder och sälja det exekutivt. Det som däremot är nytt från den 1 juli 2014 är att Kronofogden nu kan ta ett fordon i anspråk också från en ny ägare även om den nya ägaren inte är skyldig att betala skulderna. Ianspråkstagande kan bli aktuellt i följande fall:

  • Det finns obetald fordonsskatt, trängselskatt eller felparkeringsavgift på det specifika fordonet.
  • Den betalningsskyldige tidigare ägaren inte har några utmätningsbara tillgångar eller egendomar.
  • Fordonet har nu en ny ägare.


Reglerna omfattar


Reglerna omfattar också eventuella förseningsavgifter kopplade till respektive skatt eller avgift samt Kronofogdens avgifter.

De nya reglerna införs för att motverka att personer smiter undan betalningsansvaret för fordonsrelaterade skulder genom att registrera så kallade bilmålvakter som ägare till fordonen.

Reglerna om ianspråktagande av fordon gäller bara fordonsrelaterade skulder som beslutats från och med den 1 juli 2014. Skulder som har beslutats vid en tidigare tidpunkt omfattas inte.

Uppgifter om att ett fordon är taget i anspråk registreras i vägtrafikregistret efter beslut av Kronofogden.

Källa: Transportstyrelsen

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
richan
2014-11-05 11:17

Hej,

Tackar för upplysningen, men hur tar man reda på om fordonet har obetalda avgifter som fordonsskatter,trängselskatter eller felparkeringsavgifter.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.