Nästa artikel
Sju månaders respit för körkort och besiktning
NYHETER

Sju månaders respit för körkort och besiktning

Publicerad 2 juni 2020 (uppdaterad 6 februari 2023)
EU har tagit beslut om att förlänga giltighetstiderna med sju månader för både körkort och besiktningar för det fall respektive utgångsdatum infaller mellan den 1 februari och 31 augusti 2020.

Giltighetstiden för alla körkort som går ut under perioden 1 februari 2020 till 31 augusti 2020 förlängs automatiskt med sju månader från det datum behörigheten annars skulle gått ut. Om körkortet används som ID-handling avser förlängningen inte detta utan bara som så kallad behörighetshandling.

Bilar som skulle ha besiktigats under perioden 1 februari till 31 augusti 2020 kan besiktigas senare men inom sju månader efter det ursprungliga datumet.

EU agerar genom en förordning som gör det möjligt att införa tillfälliga lättnader och undantag inom ett flertal områden. Syftet är att mildra covid-19-pandemins effekter på transportområdet och att säkerställa att nödvändiga transporter kan fortgå.

Transportstyrelsen börjar nu arbetet med att informera berörda och inriktningen är att allt kommer vara genomfört innan den 4 juni då de nya reglerna träder i kraft. Information kommer löpande att publiceras på sidorna Samlad information gällande coronaviruset (covid-19) på denna webbplats.

– Syftet är att mildra covid-19-pandemins effekter på transportområdet och att säkerställa att nödvändiga transporter kan fortgå, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Transportsektorn har drabbats hårt av coronakrisen och därför är det positivt att EU gemensamt mildrar effekterna av krisen för enskilda och företag, säger infrasgtrukturminister Tomas Eneroth (S).

Eftersom förordningen införs med mycket kort varsel visas besiktningsinformationen i nuläget i Transportstyrelsens system och e-tjänster enligt de gamla reglerna. Transportstyrelsen har påbörjat ett arbete med att se över hur uppgifterna ska anpassas till de tillfälliga lättnaderna.

– Vägtrafikregistret visar i dagsläget inaktuell information, körförbud trots att ett fordon nu fått förlängd inställelsetid. Vi kommer därför gå ut med förtydligande information om vad som gäller. Mitt råd är att hålla sig uppdaterad genom att regelbundet besöka vår webbplats, säger Transportstyrelsens pressansvarige Mikael Andersson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.