Nästa artikel
Skandinavien sticker ut i Europas rekordförsäljning av husbilar
NYHETER

Skandinavien sticker ut i Europas rekordförsäljning av husbilar

Publicerad 29 november 2019 (uppdaterad 29 november 2019)
Skandinavien redovisar både högst ökning och störst minskning i en Europamarknad som aldrig varit större. Det visar ny statistik om försäljningen av husbilar som European Caravan Federation tagit fram.
Intresset för husbilar ökar i hela Europa och nådde en ny rekordnivå under årets tre första kvartal. Enligt ECF registrerades 115 150 nya husbilar under perioden, något som kan jämföras med motsvarande period 2018 då det nyregistrerades 108 655 stycken. Det blir en generell ökning på sex procent men länderna skiljer sig kraftigt åt. För husvagnar är årets siffra 66 815 vilket tyder på att den sammanlagda försäljningen av husbilar och husvagnar för andra gången under ett kalenderår kommer att ligga över 200 000.

I Skandinavien sticker Danmark ut där ökningen är hela 40,9 procent. De har haft höga procentuella ökningar ända sedan de tog bort en skatt vilket sänkte priserna och ökade intresset så till den grad att ökningen då blev störst i hela Europa men även legat kvar där. Sverige och Norge backar däremot, Sverige med 49,1 procent och Norge med 12,4. Den svenska minskningen ska dock ställas i relation till totalantalen, i Tyskland såldes under de tre första kvartalen 47 543 stycken och i Sverige 3 490, vilket i antal innebär att den tyska ökningen vida överstiger den svenska och norska minskningen sammantaget. Danmark sticker även ut på ett annat sätt, där är försäljningen av husvagnar ungefär tre gånger så stor som för husbilar vilket kan ses mot att det i Europa som helhet är dubbelt upp för husbilar gentemot husvagnar. I Sverige ligger siffrorna under 2019 ungefär jämförbart mellan kategorierna från att tidigare legat på europasnittet. 

Topplaceringen i antal innehas av Tyskland med 47 543 husbilar och 23 769 husvagnar vilket gör att Tyskland ensamt står för cirka 40 procent av den totala Europeiska marknaden. Den tyska ökningen för husbilar är 15,9 procent och Frankrike, den näst största marknaden i Europa, har en ökning på 1,7 procent. I Europa som helhet kommer det vid utgången av 2019 att finnas ungefär 130 000 fler husbilar än året innan. Hur stor utskrotningen är framgår inte av statistiken men då försäljningen stadigt ökat under lång tid är det klart att utskrotningen är väsentligt lägre än nyförsäljningen.

I Sverige finns det totalt i storleksordningen 100 000 husbilar och 300 000 husvagnar.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.