Nästa artikel
Ställplats Vätterstranden: Tydligt eller inte?
Nyheter

Ställplats Vätterstranden: Tydligt eller inte?

Publicerad 6 oktober 2022 (uppdaterad 1 november 2022)
Sjöutsikt och stranden framför nosen. Plus tydligt utmärkta platser. Eller är de så tydliga – avgör själv!

Sedan något år tillbaka finns en ställplats med Vätterutsikt i Husvkarna, närmare bestämt på området som brukar kallas Oset på grund av närheten till Huskvarna avloppsverk.

Det låter kanske olycksbådande, men under vårt besök doftade det bara höst – och inget annat.

Den här platsen är tvärtom väl värd ett stopp. Från och med den 1 oktober är det lågsäsong och då kostar det dessutom bara 100 kronor/natt att stå där. Rena fyndpriset, med tanke på att el, färskvatten, gråvattentömning och latrintömning ingår i priset. Och snart även en toalett.

Husbil & Husvagn missade pangpriset och sov på platsen sista natten med fullpris, 200 kronor/natt, men även det var väl spenderade pengar. Vi hann med promenad till Huskvarna och kvällsdopp i det 13-gradiga vattnet. 

Här är alla plus och minus med Ställplats Vätterstranden:

 

Tydligt utmärkta parkeringsplatser för husbil – eller inte, på Ställplats Vätterstranden utanför Huskvarna.

Plus

  • Tydligheten. Platserna där du kör in är markerade med "P", så det är svårt att missa var husbilen ska stå. De ser smala ut, men rymmer även större fordon. Concorden bredvid oss till exempel. Möjligen kan "fickorna" mellan P-platserna – där det alltså inte ska stå någon – förvirra. Knappt hade vi konstaterat hur bra systemet var förrän en tysk alkovbil parkerade på en sådan ruta. Så möjligen skulle de rutorna behöva kryssas över. Vad säger du?
  • Läget. Du har parkettplats till Vätterstranden, med allt vad det innebär av bad, promenader och cykelvägar. Det är dessutom så nära till Huskvarna att du lätt kan gå till affären om du behöver. Inom gångavstånd finns mataffärer, Systembolag och annan shopping i lilla innecentrumet Rosen. Det sagt är det här en perfekt ställplats för cykelutflykter – med cykel får du tillgång även till platser längre bort, som Jönköping och Huskvarna fabriksmuseum.
  • Priset. I tider där man kan få betala flera hundralappar för att sitta och stirra på en husvägg är 200 kronor som hittat, med tanke på att el och basservice ingår. Och under lågsäsong kostar platserna bara 100 kronor/natt.
  • Lättillgängligheten. Det är lätt att hitta hit och enkelt att betala. Platserna går inte att boka, vilket inte något problem när vi var där under lågsäsong.

 

Den här platsen är tvärtom väl värd ett stopp

Minus

  • Grannarna. Åt ena hållet har du utsikt mot Vättern. Åt det andra mot en återvinningsstation. Det är svårt att förstå varför kommunen valt att placera ställplatsen här, och inte där den vanliga parkeringsplatsen på andra sidan vändplanen ligger, med utsikt mot grön växtlighet. Sannolikt beror det på att den vanliga parkeringsplatsen behöver större yta, som man inte vill minska.
  • Ljudet. Det här är inte en strandplats för den som är ute efter lantlig frid. Du hör suset från E4:an och klirret från återvinningsstationen. Under helgerna är parkeringsplatsen och vändplanen en samlingspunkt för motorburen ungdom. Inte jättestörande när vi var där, men det kan vara bra att ha i åtanke. 
  • Snabba cykelbanan. Precis framför husbilarna, mellan ställplatsen och Vättern, går en cykelbana och här kör cyklisterna fort. Bra att tänka på när man ska passera den på väg till stranden.

Framför allt är det fantastiskt av Jönköpings kommun att ha ordnat en så fin ställplats, med superläge. 

Husbil & Husvagn ser fram emot att fler kommuner förstår det positiva att locka husbilsturister och ordnar ställplatser.

Inte helt fel utsikt, när man sitter och myser i plåtisen på kvällen.

Ställplats Vätterstranden

12 ställplatser för husbil på asfalt intill Vätterstranden i Huskvarna på området som kallas Oset.

Adress: Alviksvägen, Huskvarna

Pris: 200 kronor 1 juni–30 september, 100 kr resten av året. Betalas i automat intill ställplatsen.

Service: Toalett (sommartid, dessutom inte färdigbyggd när vi var där 30 september 2022), färskvatten, gråvattentömning, latrintömning, sopkärl.

Övrigt: Cirka 50 meter till Vätterstranden. Gångavstånd till Huskvarna där det finns affärer och restauranger.

GPS: N57°47'35" E14°15'32"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.