Bild
Nästa artikel

Svart helg med bränder i husvagn

NYHETER

Fyra personer har omkommit i husvagnsbränder i helgen. Trots helgens olyckor hävdar TT i ett pressmeddelande att den här typen av olyckor är ovanliga i Sverige.

I fjol inträffade 135 bränder i husvagnar eller husbilar, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Men i helgen omkom sammanlagt fyra personer vid två husvagnsbränder. Tre personer i ett läger för s.k. asfaltsarbetare omkom när en husvagn vid Hovgården nordost om Uppsala började brinna och en äldre kvinna omkom när en husvagn började brinna på en camping utanför Grängesberg.

Varför husvagnarna började brinna är inte känt ännu. Trots att orsakerna till bränderna inte är klarlagda anses olyckan i Hovgården bero på slarv i samband med grillning medan den andra olyckans orsak ännu är höljd i dunkel. Överlag kan det vara svårt att klarlägga orsaken till en husvagnsbrand.

- Det är ofta som hela husvagnen brinner upp. Ska man fastställa orsaken bygger det att man har någonting att gå på, säger Patrik Perbeck, enhetschef vid MSB. - Av de kända orsakerna är det vanligast att det är någon typ av tekniskt fel med elen alternativt att det kan vara anlagt. Även gasol i husvagnen kan vara en brandfara.

- Det är viktigt att se över sin gasolutrustning så att det inte uppstått något läckage, säger Anette Fajersson, ordförande i Riksförbundet mobil fritid. Ett läckage kan förutom kvävningsfaran innebära en risk för brand och explosion.

Det finns anledning att påpeka att kontroll av gasolanläggningen inte längre ingår i den vanliga kontrollbesiktningen. I samband med besiktningen kan man beställa denna kontroll som ett extra arbetsmoment och det går även att utföra gasolkontroll helt separat. Bilprovningen genomförde sådana kontroller på Elmia-mässan 2014. Men oavsett om du gör kontrollen själv eller med hjälp av något besiktningsföretag är det klokt att vara säker på att gasolanläggningen är i gott skick.


Den andra viktiga faktorn är att inte parkera för nära varandra. Säkerhetsavståndet anges till fyra meter och det inkluderar även förtältets avstånd till nästa husbil eller husvagn.

Brandförloppen är oftast mycket snabba. Det finns minst lika stora skäl att förse sitt mobila boende som lägenheten med en brandvarnare och dessutom en lättillgänglig brandsläckare.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har gjort filmen som det finns anledning att titta på även om inte information kommer att innebära att alla bränder upphör.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
bengan
2015-06-03 08:43

MSB är inte längre ansvarig myndighet för skrivande och utfärdande av regler gällande installation av gasolutrustning.
De regler som fanns upplöstes när Transportstyrelsen tog över ansvaret av detta, några nya regler finns inte.
Tillverkar ansvar gäller numera....inget brännbart bakom...cellplast, trä, heltäckningsmatta o felaktiga tätmassor är vad som finns runt gasol utrustning i fritidsfordon i många fabrikat.
I synnerhet bakom kylarn där det blir riktigt varmt och där det inte syns finns allt detta!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.