Nästa artikel
Sverige inför inte Tempo 100: ”Inte prioriterat”
Nyheter

Sverige inför inte Tempo 100: ”Inte prioriterat”

Publicerad 30 augusti 2023 (uppdaterad 30 augusti 2023)
I både Norge och Danmark är det tillåtet att köra i 100 km/h med godkända släpvagnar. Men Sverige kommer inte haka på, säger Transportstyrelsen.

Förra året blev Norge det senaste landet i ordningen att införa så kallade Tempo 100-regler. Det innebär man under vissa omständigheter får köra i 100 km/h med släpvagn, i stället för den tidigare maxhastigheten 80. 

Samtidigt höjdes maxhastigheten för obromsade släp från 60 till 80 km/h. Ett av argumenten för regeländringen var att minska hastighetsskillnaden mellan olika fordon på motorvägarna, och på det sättet förhindra olyckor.

Men i Sverige kommer en liknande regeländring inte vara aktuell inom överskådlig framtid. Det säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, till Vi Bilägare.

– Vi har inget initiativ till att driva den frågan. Det finns annat vi prioriterar högre, säger han.

Han berättar att frågan som hastigast var uppe i samband med att Norge införde de nya reglerna förra året, men att den inte är prioriterad hos myndigheten.

– Argumenten räcker inte till. Att det finns i andra länder är inte ett skäl att införa det i Sverige, säger han, och fortsätter:

– Det finns förmodligen nackdelar med det också, till exempel ökad bränsleförbrukning och utsläpp.

Tempo 100-reglerna finns även i Danmark och Tyskland, och ställer särskilda krav på både bilar och släpvagnar för att de ska godkännas för 100 km/h. 

Certifierade släpvagnar måste bland annat ha hydraulisk stötdämpning och en så kallad stabilisatorkoppling, som minskar slingrande rörelser. De måste också besiktigas vartannat år. Krav på dragbilar inkluderar ABS-bromsar och en totalvikt på max 3 500 kilo.

I Sverige är det aldrig tillåtet att köra fortare än 80 km/h med släpvagn, oavsett omständigheter.

Så skaffar du Tempo 100-certifikat

Den som vill köra 100 km/timmen på tyska motorvägar med dragfordon, och tillkopplad släpvagn eller husvagn, måste ha ett Tempo 100-certifikat.

Ett sådant utfärdas förutsatt att vissa villkor uppfylls. Husvagnen måste först testas och godkännas av Dekra. De skickar sedan intyget på att husvagnen godkänts till den tyska registreringsmyndigheten som utfärdar ett certifikat. 

Tänk på att det kan ta 1–2 månader att få certifikatet. Det gäller alltså att vara ute i god tid före resan.

Det här är vad som gäller för att få godkänt för Tempo 100:

För husvagnen 

  • Husvagnen ska vara lämplig för en hastighet på minst 100 km/h vilket ska visas med ett intyg från släp/husvagnstillverkaren. 
  • Giltligt registreringsbevis för husvagnen. 
  • De monterade däcken får inte vara äldre än sex år. 
  • Däckens hastighetsindex ska vara minst "L" (120 km/h.) 
  • Beroende på husvagnens utrustning som bromssystem, stötdämpare etcetera, uppstår faktorer som är av betydelse för valet av det tillåtna dragfordonet. Minsta tillåtna tjänstevikten för tillåtna dragfordon beräknas med dessa faktorer. 

För dragfordonet:
Om husvagnen uppfyller villkoren kan den användas med följande dragfordon 

  • Personbilar 
  • Andra motorfordon med mer än två hjul och med totalvikt upp till 3500 kg 
  • Bussar med totalvikt upp till 3500 kg, när de har tillstånd att köras i hastigheten 100 km/h enligt tyska vägtrafiklagen 18 § femte stycket punkt 5. Dokument som styrker detta måste finnas. 
  • Dragfordonet måste vara utrustat med ABS (antilåssystem). 
  • Om dragfordonet är utrustat med ett kördynamiskt stabilitetssystem för drift med släp/husvagn, gäller förändrade krav för tjänstevikten. I dessa fall måste det vara påvisat att driften av en kombination i upp till 120 km/h förbättras jämfört med drift utan sådan utrustning. Detta ska påvisas genom uppgifter i fordonshandlingarna eller genom intyg från tillverkaren av dragfordonet som är kopplat till fordonets identifikationsnummer (VIN). 

För kombinationen dragfordon med tillkopplad husvagn: 

  • Viktförhållandet mellan släp/husvagnens totalvikt och dragfordonets tjänstevikt ska följas. 
  • Dragfordonets tjänstevikt måste minst motsvara det värde beräknat beroende på typ av släp/husvagn. 
  • Vertikal last på kopplingen (s-värde) på kombinationen av fordon ska anpassas efter största möjliga s-värde på dragfordonet eller släp/husvagnen. Fordonet med det lägsta värdet bestämmer den övre gränsen. (S-värde avläses på kulhandske, släp/husvagn, samt draganordningen. S-värde ska finnas att utläsa på typskylt eller monteringsanvisning). 

Viktigt!
Intyget och certifikatet ska medföras i original på resan och kunna visas upp för myndighetspersoner för kontroll. 

Källa: Dekra – vill du veta mer hittar du informationen här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.