Nästa artikel
Tunga eldrivna fordon kan få ny skatt i Norge
NYHETER

Tunga eldrivna fordon kan få ny skatt i Norge

Publicerad 14 oktober 2017 (uppdaterad 14 november 2019)
TT skriver i ett pressmeddelande att Norges regering vill införa en ny skatt på elbilar, dessa betalar ju ingen drivmedelsskatt. Det som föreslås är en engångsavgift på upp till 70 000 NOK på tunga eldrivna fordon.

Det är inte bara i Sverige som elbilar föreslås bli beskattade på nya sätt för att säkerställa skatteintäkterna från bilismen. I elbilens förlovade land Norge vill regeringen införa en ny skatt på dessa medan kilometerskatt utreds i Sverige. I folkmun har den norska skatten blivit kallad Tesla-avgiften eftersom den baseras på bilens vikt som i Teslas fall är ganska hög. Skulle husbilar börja drivas med el, som den nyss presenterade Iveco, blir sannolikt även sådana fordon beskattade med maxbeloppet.

Flera norska medier rapporterar om det hela och bland andra har Hans Andreas Limi från Fremskrittspartiet sagt att det är stora tunga bilar som sliter på vägarna, den enda fördelen med de eldrivna är mindre utsläpp.

Norsk elbilforening tycker förslaget är huvudlöst och att det tidsmässigt kommer i ett skede när de eldrivna bilarna håller på att etablera sig som den vanligaste typen i norska bilhallar.

Regeringen sätter elbilsmarknaden på spel, i strid med stortingets signaler. Avgiftsbomben måste stoppas i budgetförhandlingarna, säger Christina Bu, som leder Norsk elbilforening enligt en artikel i DI.

Den lägsta avgiften i det nya förslaget är 7 000 NOK och miljöbilssubventionerna lämnas i stort sett orörda.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.