Nästa artikel
Tvättmaskin för husbilen
Nyheter

Tvättmaskin för husbilen

Publicerad 7 december 2023
Tyska märket Tiny Wash har konstruerat en tvättmaskin för husbilar. Så här fungerar den – och så här mycket kostar den!

Tvättmaskin i husbilen. Kan det vara något?

Tyska företaget Tiny Wash har tagit fram en pytteliten tvättmaskin för husbilar och till 2024 kommer de med en uppdaterad modell som utlovar minskad strömförbrukning.

Det här är förstås en superlyxig nischprodukt, som främst riktar sig till ägare av liners som Morelo och Concorde. Ungerska lyxlinern Dembell som vi tittade in i under Caravan Salon 2023 hade till exempel en liten tvättmaskin i garaget, precis intill rampen för shoppingbilen.

– De som köper en Dembell, och spontant bestämmer sig för att åka någonstans, tar bara med några få plagg och sedan köper de nya kläder på vägen. Om de behöver tvätta är det sannolikt bara underkläder. Så det är bara att slänga in dem och tvätta, sade Dembells försäljningschef Attila Török.
 

Dembell med garage och shoppingbil.

Cylindern på väggen i garaget är en tvättmaskin. Världens minsta, enligt Dembells Attila Török.

För tvättmaskinen är självklart ingen billig produkt. De nya modellerna kostar 1169 euro, motsvarande ungefär 13500 kronor, om man vill ha en vit. Och 1230 euro, motsvarande 14300 kronor, om man föredrar grå/krom.

Den är med andra ord dubbelt så dyr som en vanlig tvättmaskin till hemmet.

Här har den lilla tvättmaskinen passats in i garaget.

På displayen väljer man tvättprogram och temperatur.

Vad får man då för pengarna?

  • En liten tvättcylinder på 17 kilo som är 58,2 centimeter bred och 62,1 centimeter bred. Utrymmet på djupet som behövs för att installera den är 35 centimeter.
  • I den går det att tvätta upp till 3,3 kilo tvätt i fem olika tvättprogram. Allt från 10 grader till 90 grader. Men ekotvätt finns bara för 40–60 grader.
  • Det går åt 12–14 liter vatten för en snabbtvätt och 18–24 liter för en standardtvätt. Vill man köra en ekotvätt behövs mer vatten, 28–34 liter.
  • Energiåtgången är 0,39 kWh för en snabbtvätt på cirka 15 minuter. Den som kör en ekotvätt gör av med mindre än så, 0,33 kWh.

Tanken är att det här ska fungera vid fricamping och att man ska kunna använda sig av husbilens eget elsystem för uppvärmningen av vattnet.

Behöver man extra utrustning för att installera tvättmaskinen, till exempel tryckvattenpump, förser företaget bakom Tiny Wash gärna köparen med det, för en extra penning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.