Bild
Nästa artikel

Världens längsta fackeltåg över bron i Sundsvall

NYHETER

Den nya Sundsvallsbron som invigs den 18:e fick husera värdens längsta fackeltåg med Lucia i spetsen.

Klockan 14.51 idag lördag den 13 december släpptes de första personerna ut på den nybyggda Sundsvallsbron, ett luciatåg bestående av medlemmar i Vox Viva och Cantitokören, i Sundsvalls försök att ta ett nytt världsrekord i fackeltåg. Drygt två timmar senare gick de sista i mål och då vet man med säkerhet att minst 10317 personer hade deltagit i historiens längsta fackeltåg.

Det här har varit en helt magisk eftermiddag, det kändes som att fackeltåget aldrig ville ta slut! Vi försåg 10 317 personer med de plastarmband som krävs för att rekordet ska kunna bli officiellt, men betydligt fler än så har deltagit i tåget. En första försiktig uppskattning pekar mot att mellan 14 000 och 15 000 gick över Sundsvallsbron under de 2 timmar och 19 minuter som fackeltåget pågick, säger Maria Åslin, turistchef i Sundsvall och en av initiativtagarna till manifestationen. 

Det tidigare världsrekordet är från december 2011 när 3 690 personer genomförde ett fackeltåg i Djakarta i Indonesien. Nu är det Guiness Book of Record som ska göra bedömningen om allt har gått rätt till, för att Sundsvall ska stå som nya världsrekordinnehavare i Largest torchlit parade som ”grenen” formellt benämns.

Start- och målfilmer ska skickas in, liksom översiktsbilder. Två officiella kontrollanter, med FIFA-domaren Helen Caro i spetsen, har också övervakat världsrekordsförsöket.

Jag känner mig trygg med att vi har hållit oss inom regelverket och jag är så fantastiskt stolt över att så många människor har ställt upp den här dagen, både som funktionärer och världsrekordsdeltagare. Jag tror att det här kommer att bli ett mycket svårslaget rekord. Tack Sundsvall, avslutar Anna Frisk, samordnare för världsrekordet.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.