Nästa artikel
Vinterkörning: Då kan du förlora körkortet!
Nyheter

Vinterkörning: Då kan du förlora körkortet!

Publicerad 30 november 2023 (uppdaterad 30 november 2023)
När är det egentligen vinterväglag? Vad händer om man glömt skrapa rutan? Trafikpolisen svarar på frågor om vanliga vintermissarna.

Vintern är här och att inte hantera bilen rätt i snön kan straffa sig.

Det fick en kvinna i Borås fick erfara när hon körde utan att ha skrapat rutan ordentligt härom helgen. Hon förlorade körkortet, berättar Sveriges Radio.

Men vad är det egentligen som gäller när man kör på vintern? Vad kan leda till att man förlorar körkortet – det är viktigt att veta inte minst för alla som kör husbil med farfarskörkort.

Här ger Håkan Klingborg, som är trafikpolis i region Väst sina bästa tips. Det här ska du tänka på och de här kan bli följderna av misstag i vintertrafiken. Allt hämtat från Vi Bilägares utmärkta podcast.

Det här gäller i trafiken vintertid:

Vinterdäck och vinterväglag

Många väntar till sista sekunden på att byta till vinterdäck. Hur bestämmer ni egentligen att det råder vinterväglag?

– Det råder vinterväglag om någon del av vägbanan täcks av snö, is eller rimfrost. Det gäller även vägrenen. Om vägen är ren men det finns snö i vägrenen gäller vinterväglag, säger Håkan Klingborg, och fortsätter:

– Många bilister som vi stoppar hävdar att vägen är ren och torr. Men någonstans har man ju också kört ut på vägen och där har det varit halt.

Igenfrostade rutor

När det gäller igenfrostade rutor skrapar vissa bilägare bara upp ett litet hål och kör sedan igång defrostern. Det kan väl straffa sig rejält?

– Det stämmer. Då blir det rapport till åklagare för vårdslöshet i trafik. Det kan bli dyrbart med både dagsböter och indraget körkort. Det är riktigt allvarligt, det finns fall där bilföraren bara haft ett litet titthål och kört på fel sida av vägen och krockat.

Foto: Alexandr Munleam/Mostphotos

Snö på taket

Om man åker runt med en snöhög på bilen som inte är bortsopad – det är väl inte heller särskilt bra?

– Nej, det är inte ens lagligt. Man är skyldig att ta bort snön när man kör. Ligger det snö som kan blåsa av är man skyldig att ta bort det. Det kan bli 1 500 kronor i böter, säger Håkan Klingborg.

Är det ett problem framför allt på suvar för att folk inte når upp till taket?

– Nja, jag skulle säga att det är ett ganska konstant problem som varken ökat eller minskat, oavsett fordonstyp. Det kan ligga lika mycket snö på en Porsche som på en stor XC90. Når man inte upp får man köpa en längre borste. Det är ditt ansvar som förare.

Smutsiga skyltar & lyktor

Ser ni också bilar med registreringsskyltar som är smutsiga eller igensnöade, som ni stoppar?

– Ja, det händer. Oftast brukar föraren få gå ut och göra ren skylten. Men ibland är skylten så genomsmutsig och kanske inte tvättad på två månader. Då kan man få böter på 1 500 kronor.

Visst ska även bilens strålkastare fram och bak vara fria från smuts och snö?

– Ja, det har man ju sett många gånger, att förarna inte gör rent baklamporna framför allt. De säger att det tinar upp av värmen, men nya bilar har ofta diodlampor som inte blir varma. De måste göras rent. Ofta har vi bara ett samtal om det, vi skriver inte alltid ut böter. Men om det är mycket som är galet, då blir det böter. 

Avstängt ljus

– Ett problem som uppstått de senaste åren är autofunktionen på nya bilar som inte känner av när ljusen ska tändas, utan där föraren måste göra det manuellt. Där ser vi ett stort underlag för förbättring, säger Håkan Klingborg.

Vissa åker runt utan belysning vid gryning och skymning, men andra har snurrat bort sig helt mellan bilens inställningar och åker runt utan någon belysning baktill över huvud taget även i mörker. 

Visst kan det straffa sig för föraren?

– Lagen säger att halvljus ska vara tänt när det råder annat än normalt dagsljus. Så fort ljuset är nedsatt, alltså som till exempel gryning, skymning, dis, dimma eller regn, ska man ha bakljuset tänt.

Men har inte ni andra prioriteringar än att jaga slarvande bakljusbilister?

– Det kan man väl säga. Men jag rapporterade en bilist igår kväll för släckta bakljus. Det var vid sextiden och riktigt dåligt väder. Som förare är du skyldig att veta hur bilen fungerar. Föraren igår fick 1 200 kronor i böter.

Artikeln har tidigare publicerats på vår systertidning Vi Bilägares sajt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.