Bild
Nästa artikel

Volvos blinkande varningssystem för cyklister

NYHETER

Volvo, Ericsson och en tillverkare av hjälmar utvecklar ett system som ska förhindra kollisioner mellan bilar och cyklister.

Enligt Volvo har hälften av alla cyklister som dör i trafiken krockat med en bil. Det här vill biltillverkaren tillsammans med elektronikföretaget Ericsson och sportskyddstillverkaren POC motverka med ett nytt varnngssystem.
 
En prototyp med en cykelhjälm, en smartphoneapplikation och sändar/mottagarteknik gör att bilisten varnas för cyklister bakom andra bilar och gathörn samt för cyklister som befinner sig i döda vinkeln. Varningen syns på bilens head up-display. Volvos säger att deras autobroms- och varningssystem City Safety ska vara kompatibelt med den nya tekniken.
 
Allt ska fungera genom att en mobilapplikation i cyklistens smartphone skickar information om dennes position till Volvos molntjänst och sedan vidare till Volvobilar i närheten. Cyklistens hjälm har i sin tur en varningslampa som lyser upp om en dold bil närmar sig.
 
Prototypen ska visas på elektronikmässan CES i Las Vegas mellan 6–9 januari.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Kommentera: Blir vi avtrubbade med fler elektroniska varningssystem?
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.