Nästa artikel
Fricamparnas bästa mattips: ”Godast över öppen eld”
Reportage

Fricamparnas bästa mattips: ”Godast över öppen eld”

Publicerad 15 februari 2023 (uppdaterad 16 augusti 2023)
Familjen Lindblad älskar att fricampa med sin husvagn och att lägga tid på matlagning när de campar. Helst lagar de mat över öppen eld. Här är deras bästa tips inklusive två favoritrecept!

Ingela och Martin Lindblad har haft sin blogg Polarfamiljen sedan 2014 där de skriver om fricamping med sin Polar-husvagn. Till vardags bor de i Skåne och campar mycket i närområdet tillsammans med sin dotter och sina tre hundar. Helst beger de sig så långt ifrån all bebyggelse och andra människor som de kan komma.

Vi har berättat om deras campingliv och hur de fricampar på vintern i tidigare artiklar. Även matlagning är något som ligger särskilt Ingela varmt om hjärtat och som får ta tid när de campar.

– Om det är någonstans man har tid att lägga på matlagning är det när man fricampar och inte har några andra måsten, säger hon.

– Vi tycker det är absolut mysigast och godast att laga mat över öppen eld. Därför gör vi det till en gruppaktivitet. Någon hackar maten, någon letar ved och någon hittar tillräckligt tjocka grenar som funkar till att hänga upp grytan i, berättar Ingela.

Många ingredienser är inget problem, tycker familjen Lindblad.

När de letar ved och grenar är de noga med att enbart använda sådant de hittar på backen om de inte har möjlighet att fråga markägaren om lov. Dessutom har de alltid med sig ved utifall det inte finns något tillgängligt på marken.

För att kunna hänga upp den tunga gjutjärnsgrytan gör de en trebensställning av större grenar som de lutar mot varandra och surrar fast upptill så att de står stadigt. Och för att kunna ändra höjden på grytan över elden (och därmed värmen) använder de sig av block och talja och en kedja.

– Vi har en svetshandske för att skydda oss mot hettan när vi hanterar grytan, säger Martin.

Vi har en svetshandske för att skydda oss mot hettan.

Inför en fricampinghelg planerar de varje måltid minutiöst. Första kvällen satsar de på något snabblagat eller värmer medtagna rester. Därefter börjar ”det goda campinglivet”.

– En helg var vi så fruktansvärt mätta att vi knappt kunde sätta oss i bilen när vi skulle hem, säger Ingela och skrattar.

Familjen utnyttjar också sin ugn och har en stekhäll som används flitigt.

Bästa prylarna för campingmat
 • En slev med långt skaft (till exempel de som finns till stekhällar)
 • Vikbar skärbräda
 • Campingdusch från Biltema
 • Gjutjärnsgryta att ha över eld, eller en Muurikka (stekhäll) som drivs av gasol

Den som tror att maten när man campar måste vara enkel och ha få ingredienser har inte mött paret Lindblad. De anser att när man fricampar har man äntligen tid att laga bättre mat än till vardags hemma.

– Jag brukar ofta göra ordning en bröddeg som får kalljäsa under natten. På morgonen kan vi sedan äta nygräddat, berättar Ingela.

– Men självklart är det inget måste att göra det komplicerat. Färdiglagade köttbullar blir supergott om man lägger ner dem i en tomatsås och har pasta till, fortsätter hon.
 

Matglada fricamparna Ingela och Martin Lindblad med dottern Sophie och en av familjens hundar.

Ingela och Martins favoritrecept

Vildmarkssoppa

Köttfärs
Krossade tomater
Vatten
Kryddor (till exempel Sambal Oelek)
Salt och peppar
Pasta
Crème Fraiche eller gräddfil

Bryn köttfärs, blanda i tomatkross, köttbuljong och vatten så det blir en lagom tjock soppa. Krydda efter smak (sambal oelek är väldigt gott i).När soppan är varm blandar man i färdigkokt pasta och låter allt bli varmt. Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil. Sedan är det bara att njuta!

Ingela och Martins tips för dig med ugn

Kyckling allt-i-ett

Blandade rotfrukter och grönsaker (finns frysta färdighackade blandingar)
Hela vitlöksklyftor
Salt och peppar
Kycklingbitar (filé eller innerfilé)
Olivolja
Bearnaisesås

Fyll en ugnsform med blandade rotfrukter och grönsaker (är man lite lat så använder man en fryst färdighackad blandning) lägg i hela vitlöksklyftor, salta och krydda efter smak och tillgång. 

Lägg bitar av kyckling ovanpå (filé eller innerfilé) och ringla lite olivolja över. In i en varm ugn och sätt er sedan med något gott drickbart och koppla av tills det luktar gott. Ta ut formen, kontrollera att kycklingen är klar och servera med till exempel färdig bearnaisesås. Hur gott som helst och minimalt med disk!
 

Parets bästa tips för smidig matlagning på resan
 • Allt blir godare när det lagas över öppen eld – ta med ved!
 • Värm vatten efter ni lagat färdigt. Det kan användas till diskvatten sedan. 
 • Använd en campingdusch till att skölja av disken.
 • Ha en skärbräda som går att vika så att du enkelt kan föra ner den upphackade maten.
 • Servera maten på riktiga tallrikar istället för engångsvarianter – blir mycket godare!
 • Även vin och kaffe är godare ur riktiga glass/koppar än plastvarianter.
 • En svetshandske är perfekt som grytvante när du lagar mat över eld.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.