Batterier, oavsett fabrikat, behöver kärlek och omtanke under vintern för att inte vända dig ryggen.

Nästa artikel
Håll koll på batteriet i vinter
PRYLAR

Håll koll på batteriet i vinter

Publicerad 16 september 2014 (uppdaterad 16 september 2014)

Batterier, oavsett fabrikat, behöver kärlek och omtanke under vintern för att inte vända dig ryggen.

Det mobila boendets batteri används ofta bara under sommaren vilket långt ifrån är optimalt. Ge batteriet lite kärlek under vintern så får du mångdubbelt igen nästa sommar!

Batterierna i våra mobila boenden är vår bästa vän under semestrar och resor men om vi inte längre kan lita på det kan glädjen snabbt vändas till en mardröm. Så vad finns att göra för att detta inte skall hända?

Det sämsta tänkbara är att bara lämna batteriet åt sitt öde under vintern, underhållsladda det istället regelbundet så mår det mycket bättre. Att skaffa en laddare som "sköter sig själv", ungefär som laddaren till en mobiltelefon, kan vara en god investering som du har glädje av under många år och även när du är ute och åker. De batterier som är s.k. underhållsfria (AGM) kräver en pulsladdare och det finns åtskilliga att välja bland på marknaden. Till vissa finns dessutom smidiga snabbkopplingar och laddningsnivåvisare. Ta som vana att ladda batteriet vid varje månadsskifte eller ännu hellre ta hem det till garaget om du har möjlighet.

Det finns även separata batterivarnare, utan snabbkopplingar till laddare, som kontrollerar din batteristatus och påminner dig att sätta batteriet på laddning. Batterivarnare visar hela tiden batteriets nivå och ger information när spänningen når onödigt låga nivåer. Vitsen med sådana här system är att det inte blir en överaskning på våren att batteriet är "helt tomt". Det finns en rad tekniska orsaker till att sådana djupurladdningar är skadliga för batteriet och nästan utan undantag påverkar batteriets kapacitet och i värsta fall leder till att du måste köpa ett nytt. Men se det som en överaskning om batteriet skulle fungera lika bra som förra säsongen snarare än tvärtom.

En av många möjligheter

Gunson batterivarnare är ett av många alternativ och den säljs av Verktygsboden där den kostar 143 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.