Nästa artikel
Nya glasögon gör natt till dag
PRYLAR

Nya glasögon gör natt till dag

Publicerad 28 oktober 2020 (uppdaterad 28 oktober 2020)
Glasögontillverkaren Hoya slår ett slag för glasögonglas som är avpassade för mörkerkörning. Med specialglasen EnRoute ska bländningsrisken minskas och dessutom har de en specialslipning för att underlätta att se på olika avstånd.

Synbesiktningen är en av flera undersökningar som visar på att bilisters syn inte alltid är perfekt, faktum är att ungefär var tionde bilist har olagligt dålig syn. Lösningen heter glasögon men trots det finns en åldsersrelaterad synförändring som kan sätta in så tidigt som i fyrtioårsåldern. Det är där Hoya menar sig ha en speciell lösning för bilister.

– Ju äldre du blir desto sämre blir mörkerseendet. Det blir svårt att se detaljer, kontraster och ljuset sprider sig i ögat, menar  Alvin Perez, produktspecialist på HOYA Lens Sweden som rekommenderar personer över 40 år och yrkeschaufförer att testa sin syn.

Problemet är mest påtagligt vid mörkerkörning när kontrasterna är otydliga och vi möts av bländande bilars lyktor och vägskyltar. Orsakerna till åldrat seende uppges bland annat vara minskad pupill vilket ger mindre ljus in till näthinnan samt linsgrumlingar. Dessa ger ljusspridning vilket leder till bländning, sämre synskärpa och nedsatt mörkerseende. Den andra orsaken till nedsatt mörkerseende är bländning av moderna LED- och Xenonlampor som våra nyare bilar är utrustade medDessa lysen är energieffektivare, men skarpare och blåare vilket gör att de upplevs som mer bländande.

För att ge en säkrare bilkörning har Hoya tagit fram ett specialglas för bilister. Glasen har ett filter som reducerar bländningen och ökar kontrasten vilket ger en ökad trygghet vid mörkerkörning och passar dem som upplever besvär vid mörkerkörning. Dessutom finns EnRoute Pro, som har ytterligare en kontrastförstärkare som framhäver vissa färger och ett filter som minskar risken för trötta ögon. 

– Det är en helt unik design som är utvecklad för bilkörning. Glasen är dessutom slipade så att man lättare ska kunna se backspeglarna. Ögonen måste kunna växla snabbt mellan olika synavstånd, vilket kan vara utmanande för äldre bilförare. EnRoute enkelslipade och progressiva glas för bilkörning erbjuder det stöd som behövs, vilket leder till en tryggare och behagligare resa, avslutar Alvin Perez från Hoya deras pressmeddelande.

Optiker som säljer Hoya-produkter hittar du här.

Så här illustrerar Hoya skillnaden mellan olika typer av glasögonglas

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.