Underhållsladda både start- och bodelsbatteri.

Nästa artikel
Vinterförvaring av batterier – missa inte det här!
Reportage

Vinterförvaring av batterier – missa inte det här!

Publicerad 1 december 2022 (uppdaterad 2024-01-09 10:19)

Underhållsladda både start- och bodelsbatteri.

Fem viktiga batteriråd om husbilen inte används över vintern.

Om husbilen står undanställd hela vintern kan batterierna fara illa. I värsta fall kanske de inte ens startar när du tar fram bilen till våren.

Men det är lätt att undvika. 

Först och främst gäller det att skydda batterierna från kyla – och urladdning. Om du är säker på att du har koll på de detaljerna kan du sluta läsa här. Om inte kommer här några råd från Josefin Andersson på Autohallen i Karlstad.

Tänk på det här när du vinterförvarar batterier:

Dethleffs husbil står i tält på tomt för vinterförvaring.

Står husbilen kallt är det en bra idé att ta in batteriet i värmen.

1. Håll batterierna varma

Allra bäst för batterierna är inte helt förvånande att ha en uppvärmd garageplats över vintern.

– Om man kan ha husbilen där det är varmt så är det bra för batterierna, säger Josefin Andersson. Ett alternativ är att ha husbilen på med lite underhållsvärme, men då krävs det att elen är inkopplad i husbilen. Så har man laddning och skyddar batterier från kylan.

Men det finns även andra lösningar. Till exempel att ta ur batterierna och förvara dem på en varm plats. Eller att sätta dem på underhållsladdning.

– Ibland är det svårt att komma åt dem om man vill plocka ur dem. Då är det bättre att stoppa i kabeln och låta batterierna ladda på det viset. Om man stoppar i 230-kontakten brukar det ladda bodelsbatteriet och även bilbatteriet när bodelsbatteriet är fulladdat.

Kan batterierna fara illa av att stå på laddning jämt?
– Nej, så länge det inte är fel på batteriet, till exempel är ett gammalt batteri som stått urladdat en längre period

2. Se till att batterierna inte laddas ur

Ett grundtips är att vanliga blybatterier ska vara fulladdade när du ställer undan husbilen för vintern. Litiumbatterier mår bäst om de är laddade till ungefär 50 procent innan de ställs undan.

Även om du fixat det är det viktigt att ha koll på batterierna under vintern. De mår bra av att underhållsladdas med jämna mellanrum.

– Egentligen räcker det om man stoppar i strömkabeln i en dag eller två och gör det någon gång i månaden, säger Josefin Andersson.

3. Starta husbilen ibland

Vill du att batterierna ska må riktigt bra ska du också låta dem arbeta.     

– Att starta husbilen någon gång då och då, även om man har batteriet inkopplat, är också  bra för batteriet, säger Josefin Andersson.

– Nyare husbilar laddar även på bodelsbatteriet när bilen är i gång, men det är primärt bilbatteriet som mår bra av att man startar eller kör husbilen.

Lyft av polerna på batterierna eller ha av huvudströmbrytaren så undviker du att något tjuvdrar.

4. Förhindra att något tjuvdrar

Det finns utrustning i husbilen som kan tjuvdra ström, främst radio och multimediadel. Men även annat, som backkameran, kan bidra till att batteriet laddas ur om man inte är försiktig.

– Lyft av polerna på batterierna eller ha av huvudströmbrytaren så undviker du att något tjuvdrar, säger Josefin Andersson.

Men det hjälper inte alltid. Multimediadelen kan dra ström fast den är avstängd.

– Ibland finns en knapp så man kan stänga av den totalt, men finns inte det får man se till att ha laddning på batterierna, säger Josefin Andersson.

5. Se upp om batteriet laddat ur

Var försiktig om det visar sig att batteriet laddat ur, när du ska ta fram bilen till våren.

– Det finns en risk att ett dåligt batteri som laddat ur kan bli överhettat när man ska ladda upp det igen. Det gäller speciellt om det är ett äldre batteri, över tre år gammalt. Det kan koka över och då kan det börja lukta svavel/avlopp i husbilen, säger Josefin Andersson

Då gäller det att reagera snabbt.

– Det finns en brandrisk. Du känner det på lukten och då behöver du dra ur kabeln på en gång och byta ut batteriet när det svalnat.

Riktiga kraftpaket i form av litiumbatterier som tillval på Niesmanns bilar 2020.

Den som satsat på litiumbatteri till bodelen behöver inte ägna lika mycket tid åt att underhålla det.

– Ett litiumbatteri tål fler urladdningar. De flesta litiumbatterier kan bli urladdade flera gånger utan att man behöver byta ut dem. Medan de vanliga blybatterierna kan behöva bytas ut när de endast laddats ur ett par gånger om man har otur, säger Josefin Andersson. Det gäller särskilt om batteriet står urladdat länge.

Som över vintern?

– Ja, precis, säger Josefin Andersson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.