Nästa artikel
Alla hjärtans dag: Här kan ni mysa i husbilen!
Reportage

Alla hjärtans dag: Här kan ni mysa i husbilen!

Publicerad 10 februari 2023 (uppdaterad 2024-02-15 12:34)
Åtta ställplatser och campingar som är som gjorda för kärleksturer i husbilen på Alla hjärtans dag.

Alla hjärtans dag närmar sig så varför inte planera in en tur med husbilen. Två personer, ensamma inne i en varm och mysig husbil. Kan det bli mer romantiskt?

Husbil & Husvagns redaktion tipsar om åtta ställplatser och campingar, där kärleken kan blomma mitt i vintern.

8 romantiska ställplatser och campingar:

Utsikt över Ångermanälven.

High Coast Whisky

Fantastisk utsikt över Ångermanälven, och en upplevelse för den som är nyfiken på whisky bjuder High Coast Whisky i Ångermanland på. Den 12 och 14 februari serverar restaurangen en specialmeny för alla romantiker med rätter som kalventrecôte och nyfriterad munk. Ställplatsen har dessutom vinterkampanj: 175 kr natten med el. Kan det bli bättre?

Adress: Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå
Hemsida: highcoastwhisky.se
Koordinater: N63°00'05" E17°47'54"

Ställplatsen ligger på promenadavstånd från Sundbyholms slott. Foto: Mikael Sjösten/Mostphotos

Sundbyholms gästhamn

Vad är mer romantiskt än middag på ett slott? Sundbyholms slott utanför Eskilstuna har dessutom gjort sitt för romantiken i 15 år eftersom det är där speeddatingen i Bonde söker fru äger rum. Slottets restaurang erbjuder middag måndag–torsdag och lördag–söndag. På lördagar kan man dessutom få afternoon Tea, men det bör förbokas. Själva slottet har ingen ställplats, men Sundbyholms gästhamn ligger på promenadavstånd, vackert vid Mälaren. Där finns några platser med el för drop in under vinterhalvåret, priset är 250 kr/natt.

Adress: Bååts väg 635 08 Eskilstuna
Webbsida: sundbyholmsgasthamn.se
GPS: N59°26'52" E16°37'34"

Slottsruin och sjöutsikt i Stegeborg. Foto: Mats Fogeman

Stegeborgs ställplats

För dem som vill fira kärleken på ett slott, men nöjer sig med en ruin, erbjuder Stegeborgs ställplats husbilsmys på högsta nivå. Så blev den också utsedd till Årets ställplats 2021 och en av Sveriges bästa ställplatser enligt tyska guiden TopPlatz. Boka plats på Slottsholmen, för den perfekta kärleksupplevelsen: Med en slottsruin bakom bilen, Östersjön framför den och en den trevliga hamnkrogen ett stenkast bort borde romantiken infinna sig automatiskt. Obs, att restaurangen bara har öppet fredag–söndag under vintersäsong. Plats på Slottsholmen kostar 170 kr/natt på vardagar och 250 kr/natt under helger i februari.

Adress: Stegeborgs Egendom, 614 97 Söderköping
Webbsida: stegeborg.se
GPS: N58°26'27" E16°35'58"

Romantiska Vadstena slott och ställplats.

Vadstena gästhamn

Det går inte att stå på ”fel” plats i Vadstena gästhamn. Med Vättern framför fötterna och Vadstena slott bakom ryggen är det vackert åt alla håll. Dessutom en gammal plats för romantik. Ni känner väl till Vadstena-bullret när den rebelliska prinsessan Cecilia Vasa prasslade med en ung man under sin systers bröllop? Det gick inte så bra, men när man slipper kunglig 1500-talsetikett, fängelsehålor och skarpslipade vapen är Vadstena som gjort för kärlek. Passa på att ta en promenad i den söta staden, kanske äta på en trevlig krog eller ta en fika. Och missa inte antikladan precis före infarten till stan. Plats på ställplatsen med el kostar 200 kr/natt under vintern.

Adress: Hamngatan 9, Vadstena
Webbsida: bokavadstena.se
GPS: N58°26'45" E14°52'50"

Bauergården ligger vid sjön Bunn.

Bauergården

Inte vilken ställplats som helst, utan en TopPlaz, enligt den tyska guiden med samma namn. Bauergården i Bunn mellan Jönköping och Gränna har det lilla extra både när det gäller läge och service. Så har den också varit nominerad till Årets ställplats flera gånger. Det här är med andra ord en ställplats med extra allt. Till Alla hjärtans dag har restaurangen komponerat en romantisk meny med bland annat hjortfilé och smörstekt sockerkaka. Ställplats kostar nu 295 kr/natt.

Adress: Bunn, 563 93 Gränna
Webbsida: bauergården.se
GPS: N57°56'10" E14°29'30"

Granvik grundlades som ett bruk redan på 1600-talet. Herrgården i sin nuvarande form började byggas 1865.

Granvik Event

Vacker miljö och många aktiviteter. Granvik event är en populär ställplats mellan Karlsborg och Askersund på västra sidan av Vättern. Den som vill njuta av en lugn och stämningsfull Alla hjärtans dag kan med fördel åka dit den 14 februari, då puben är stängd. För den som vill ha mer action rekommenderas en helg istället. Då har man aktiviteter som tipspromenad och möjlighet att testa områdets zipline. Kolla in hemsidan för närmare information. Ställplats på vildmarkscampingen med el kostar 350 kr/natt, ställplats vid puben med el (inte bokningsbara) kostar 220 kr/natt.

Adress: Jägmästarevägen 15, Karlsborg
Webbsida: granvik.se
GPS: N58°37'50"E14°32'43"

 

Hafsten Resort

En vik på Västkusten är aldrig fel. På Hafsten Resort utanför Uddevalla får du inte bara havsnära läge, utan också en frukostkorg till husbilen om du vill. En mysig frukost tillsammans i husbilen är en bra start på en romantisk dag i vackra omgivningar. En campingplats för husbil med el kostar 290 kr/natt under lågsäsong.

Adress: Hafsten 120, Uddevalla
Webbsida: hafsten.se
GPS: N58°18'52" E11°43'24"

Ställplats Honungsfarmen

Priset för mest romantiska namn får Houngsfarmen utanför Höör i Skåne. Här finns inte toalett och dusch, men andra bekvämligheter som gråvattentömning och el. För alla som vill ta en sväng ut på landet på Alla hjärtans dag, sköta sig själva och vandra i vackra omgivningar. Perfekt för den som har hund. En plats med el kostar 100 kr/natt.

Adress: Tjörnarpsvägen, 243 71 Höör
Facebooksida: Honungsfarmen
GPS: N56°01'56" E13°37'19"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.