Nästa artikel
Fotoutställning Bergslagen i tusenårigt perspektiv
VÄSTMANLAND

Fotoutställning Bergslagen i tusenårigt perspektiv

Publicerad 18 juni 2019 (uppdaterad 18 juni 2019)
Bergslagen, i mycket symbolen för den svenska historien när landet sakta omvandlades till en industrination. Detta har fotografen Kenneth Sundh tagit fasta på och dokumenterat under femtio år. Nu har du chans att se hans unika utställning.

Bergslagen, med sina rika tillgångar på metaller och naturliga förutsättningar för att utvinna dessa, har sedan 1968 fångat fotografen Kenneth Sundhs intresse. Han är övertygad om att områdets tillgångar och möjligheter har skapat Sverige, både landet vi känner historiskt och dagens Sverige. Detta snart femtioåriga sökande och fotograferande av bergslagshistoriska bilder och sökande i historiska dokument har skapat hans stora och unika bildarkiv. Ur detta material har han arbetat fram den här speciella utställningen.

Även för de som inte växt upp i bruksorterna runt om i Bergslagen förknippas ofta området med de djupa skogarna, de många sjöarna, vattendragen och de mineralrika fyndigheterna norr om Mälaren. Redan för tusen år sedan började skogarna befolkas och med stora ansträngningar bedrevs gruvdrift, något som gjort järnförädlingen till Sveriges signum. Den vilda naturen tyglades sakta men säkert, skogarna höggs upp till timmer och kolades till träkol till hyttorna. Dessa män och kvinnor gjorde den tidiga industrialiseringen möjlig samtidigt som de bröt mark för att odla och föda upp kreatur. Landskapet förändrades och Bergslagen lade grunden för dagens Sverige och gav samtidigt fantastiska resmål.

– Då Färna i allra högsta grad har spelat en stor roll i Bergslagens historia med järnbruk, adelsmän och brukspatroner, känns det både viktigt och hedrande att få visa upp denna utställning hos oss, säger Wenche Engström, Vd och en av ägarna till Färna Herrgård. 

Vernissage

Söndagen den 30 juni kl. 11.00-15.00

Öppettider: 
Tis-lördag 11.00-17.00, Söndagar 11.00-16.00
Gratis entré via Färna Herrgårdsbod.

Publika visningar av utställningen av fotografen personligen
Söndag 14 juli och 11 augusti kl. 11.00
Onsdag 24 juli kl. 14.00

Ingen föranmälan behövs och dessa visningar är gratis. För privata visningar andra tider, kontakta fotografen.

GPS: N59°46'46", E15°51'51"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.