Bild
Nästa artikel

Restips: Akademiska rodden i Uppsala

UPPLAND

Den 30 maj är det dags för Akademiska rodden där studenter och anställda från Uppsala universitet och SLU tävlar om vilka som tar sig den 300 meter långa sträckan i Fyrisån på snabbast tid.

Det kommer att bli en fartfylld kamp när lagen gör upp om vem som kan ro fortast från Haglundsbro till S:t Olofsbron och därmed kammar hem den prestigefyllda segern. Inspirerad av den klassiska studentrodden mellan Oxford och Cambridge drog Akademiska Hus igång Akademiska rodden i Uppsala 2006. Intresset för tävlingen är som vanligt stort och hela 43 lag tävlar, varav 32 lag från Uppsala universitet och 11 från SLU. Bland dem som slåss om äran finns även ledningen från de två universiteten med exempelvis Eva Åkesson, rektor för Uppsala universitet, i spetsen. 

Tävlingen är öppen för studenter och anställda vid Uppsala universitet och SLU och avgörs i två klasser; en för studenter och en för anställda. Alla båtar ros av fyra personer - två män och två kvinnor. Alla lag har någon form av samhörighet, till exempel att man läser på samma program, tillhör samma institution, kår eller studentförening. Varje båt leds dessutom av en professionell styrman som hjälper besättningen att hålla takten och styra båten.

Uppsala har en aktiv roddkultur med mycket goda roddmöjligheter. Akademiska rodden är en rolig och utmanande tävling för studenter och anställda vid stadens båda universitet och är också viktig för den internationella studentrekryteringen. Rodd är en välkänd klassisk universitetsidrott som lockar studenter från många länder och tävlingen speglar det aktiva studentlivet i Uppsala.

Arrangörer för årets upplaga av tävlingen är Akademiska Hus, Uppsala Akademiska Roddarsällskap (UARS), Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Campus1477 studenthälsan.

När och var?

Datum: lördagen den 30 maj
Tid: Första starten går kl 10 och finalerna är beräknade till kl 14.30. Tävlingen pågår sedan fram till cirka kl 16. Ledningen från de två universiteten kommer att tävla cirka kl 12.20.
Plats: Haglundsbro till S:t Olofsbron, Fyrisån, Uppsala. Bästa publikplats är på Jernbron.

Näraliggande camping hittar du här.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.