Vid första anblick ser den inte så märkvärdig ut, men vänta bara tills du ger dig in mellan träden...

Nästa artikel
Kul, kult eller kusligt på rastplatsen
Finland

Kul, kult eller kusligt på rastplatsen

Publicerad 13 juli 2015 (uppdaterad 13 juli 2015)

Vid första anblick ser den inte så märkvärdig ut, men vänta bara tills du ger dig in mellan träden...

Att en rastplats kan utgöra en överraskning upptäckte vi i Finland förra sommaren. Bakom en öppning mellan träden möttes vi av hundratals figurer som tycktes så levande att vi knappt vågade vända ryggen mot dem.
Ett stopp på en rastplats ger sällan några större förväntningar och så var det även när vi förra sommaren drog åt handbromsen där den finska vägen var som närmast Ryssland. Att vi stannade berodde alltså mest på att vi enligt kartan inte kunde komma längre österut och vid rastplatsen finns gränsstolpar som markerar läget.
 
Vad vi inte var redo för var mötet bakom den täta vegetationen runt rastplatsen. Där inne i kvällsdunklet väntade hundratals figurer som såg oerhört levande ut. En del låg under mossan medan andra helt oblygt sträckte ut sig i eviga yogaställningar.
Deras uttrycksfulla ansikten och mossiga kroppar gjorde att vi inte kände oss det minsta ensamma på platsen.
 
När rysningarna lagt sig en aning började vi läsa på skyltarna om bakgrunden till skulpturparken. Allt började kring 1960 när pappersbruksarbetaren Veijo Rönkkönen (1944-2010) gjorde sina första skulpturer i cement. Det blev inledningen till en livslång gärning vilken fortsatte ända fram till år 2010.
Helt självlärd lämnade Veijo Rönkkönen 500 skulpturer efter sig. Skulpturer som många uppskattat när de stannat till vid den oansenliga rastplatsen utanför Koitsanlahti.
 
Men det var ytterst nära att allt försvann efter att Veijo Rönkkönen gått bort, då lämnades hans 500 skulpturer i sticket. Den imponerande trädgården höll på att växa igen men en dag klev en lokal affärsman fram och tog sitt ansvar. Han räddade alla 500 individer och den omkringliggande trädgården. De 500 figurerna lever nu glatt vidare bland träd och mossor.
 
Skulpturparken Parikkala tar inget inträde och är öppen året runt - dygnet runt. Parken är i dag en av Finlands populäraste turistattraktioner med 20-30.000 besökare per år men kommer du på kvällen lär du få platsen för dig själv!
 
Förutom med skulpturerna så tillbringade Veijo en hel del tid med sin trädgård vilken i sig är en sevärdhet. Och om du är sugen på volontärarbete så söker ”The Parikkala sculpture park” efter frivilliga som kan tänkas hjälpa till några timmar samtidigt med sitt besök. Varför inte kombinera semester i östra Finland med lite trädgårdsskötsel och kroppsvård?

Känner du till andra spännande rastplatser? Hör gärna av dig till jimmie@husbilhusvagn.se

Relaterade bildspel

The Parikkala sculpture park
Hemsida: www.patsaspuisto.net
Adress: Kuutostie 611, 59130 Koitsanlahti, Finland
GPS: N61°29'04" E29°28'57"
Karta: Google maps
(Rastplats finns intill parken)

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.