Nästa artikel
Res tillsammans till Frankrike och Marocko
Resa

Res tillsammans till Frankrike och Marocko

Publicerad 4 juni 2023 (uppdaterad 4 juni 2023)
Allting bokat och klart. Härligt ressällskap. Margareta Jonilson berättar varför gemensamma husbilsresor till Frankrike och Marocko borde vara ett självklart val.

Nu tar Nomadliv ett steg till och arrangerar en guidad tur utanför Europa, nämligen till Marocko.

– Det är förbluffande stor efterfrågan på just Marocko, konstaterar Margareta Jonilson, stadig frilansmedarbetare i Husbil&Husvagn och ena halvan av Nomadliv. Men Normandie lockar också starkt, och dit åker vi först.

Utöver att Margareta och hennes partner Bobo Jonilson i många år har levererat resereportage till detta magasin, så har de under varumärket Nomadliv anordnat gemensamma resor med husbil.

– Det blev ett glapp under pandemin, men nu är vi igång igen. I september i år åker vi till Normandie med ett gäng och i januari bär det iväg till Marocko. 

I Normandie väntar en blandning av minnen från andra världskriget och en palett av normandsk kultur och mat.

– Givna resmål utöver dem på invasionskusten är klosterön Mont Saint-Michel och Bayeaux med sin berömda broderade berättelse om slaget vid Hastings, berättar Margareta.

– Och så blir det en resa genom traktens enorma rikedom av mat och dryck, det blir crêpes och cider, skaldjur, kittostar och allt som går att göra på kalvkött, grädde och äpplen. Och kanske en calvados att skölja ner allt med.

Att åka husbil i vackra Atlasbergen lockar många. Här en glimt från Nomadlivs rekognoseringsresa i februari 2023.
 

Klart man ska rida dromedar när man är i Marocko! Sidi Kaouki är ett av stoppen på Nomadlivs guidade vinterresa till Marocko.

Margareta konstaterar att Nomadlivs resor i Europa lockar en del deltagare som kanske inte har varit utanför Sverige förut och vill ha inspiration och hjälp att komma igång.

– Men de allra flesta klarar sig fint på egen hand, de följer istället med för att de gillar att resa ihop med andra på ett bekvämt sätt. Just att komma fram till en förbokad övernattning och bara behöva rulla ut markisen och börja umgås – det är otroligt uppskattat.

När det gäller Marocko ser Bobo och Margareta att det är många Spanien-övervintrare som länge har varit nyfikna på att fortsätta över Gibraltarsundet, men inte har vågat språnget.

– Så vi har lagt upp en resa som ska fungera som en första ”scanning” av de mest intressanta delarna av landet, sedan kan våra deltagare stanna kvar och utforska mer på egen hand.

Normandie är ett attraktivt resmål för husbilsåkare i hela Europa. Maten, drycken och de vackra byarna hör till dragplåstren.

Mont Saint-Michel i Normandie.

Guidade husbilsturer är en stor verksamhet i bland annat Tyskland och Frankrike.

– De stora operatörerna där har hela kataloger med turer som går i Europa och andra världsdelar. I Sverige jobbar märkesklubbarna en del med resor i Europa, men vi verkar vara ganska ensamma om att jobba märkesneutralt.

Det tycker damerna i Nomadliv egentligen är lite synd:

– Det finns så många resor att göra, men vi kan ju inte ratta alla. Tänk bara temaresor med golf, cykling, yoga, vandring … Vi husbilsåkare har ju intressen som alla andra, så det finns hur många idéer som helst!

Här är höstens resor
Resmål Tidpunkt Antal platser Pris/ekipage
Normandie 4–17 september 2023 12 1 890 €
Marocko 14 januari–6 februari 2024 12 2 590 €
Sydfrankrike 14 dagar/juni 2024 12 1890 €

Kontakt: www.nomadliv.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.