Nästa artikel
Expertens tips längs Vildmarksvägen
Resereportage

Expertens tips längs Vildmarksvägen

Publicerad 22 juli 2023 (uppdaterad 24 juli 2023)
Vildmarksvägen är ett av våra mest älskade resmål i Sverige. Här är expertens tips: Både klassiska – och oväntade.

Husbil & Husvagn har frågat Rolf Segerstedt, som skrivit boken Vildmarksvägen, om vilka som är de bästa tipsen om man vill resa dit.

Rolf har under de senaste åren rest mycket längs den natursköna sträckan med sin ”bobil” en förlängd Folkabuss Caravelle. Så han har bra koll både på sevärdheter och platser där man kan stå med husbil.

Kolla utsikten över Ströms Vattudal 

– När man kommer söderifrån via Strömsund och kör mot Gäddede kan man stanna vid byn Håkafot. Där går en led till toppen, det är inte långt, men rätt mycket uppför. Då får man en vidunderlig utsikt över Ströms Vattudal. Det är ett stopp som inte är helt uppenbart, men det finns en liten skylt vid vägen.

Besök Hällingsåfallet

– Vattenfallet är 40 meter högt och ligger i en fantastisk ravin som är 800 meter. Man kan enkelt gå till fallet, men även längs kanten, där finns en stig, delvis med stängsel. Det är ganska vådligt att gå där. Här finns också en bra ställplats, två parkeringar som är hyggligt stora. Här finns ställplats: N64°20'57" E14°22'46"

Vidunderlig utsikt mot Ströms Vattudal.

Rolf Segerstedt är något av en expert på vildmarksvägen efter alla sina resor som fotograf.

Stanna till vid Brakkåfallet 

– Nästa stopp är före stora Blåsjön. Där finns Brakkåfallet med bra parkering som ligger precis vid vägen. Det är mindre än 100 meter att gå till det nedersta fallet som är finast, tycker jag. Smidigt om man inte vill gå långa sträckor, lite kuperat förstås.

Åk in i Stora Blåsjön

 – Inne i Stora Blåsjön går en väg mot Ankarede (till höger) som är en gammal kyrkby. Här finns ett litet museum. Det finns en jättestor ställplats med servicebyggnad och en grillplats. Så kan man gå några kilometer till ett vattenfall och titta. Här finns ställplats (Camp Stora Blåsjön): N64°50'13" E14°04'58"

Njut av utsikt vid Stekenjokk

 – Vid den gamla gruvan finns en stor måste-ställplats där många ryms på 800 meters höjd. Fina kvällsvyer förutsatt att vädret är bra. Runt gruvparkeringen kan man med stor tur få se fjällräv. Speciellt om man rör sig i soluppgång och solnedgång, då ökar chanserna att se något. Det gäller alla djur. Här finns ställplats: N65°05'18" E14°27'28"

Sov i Fatmomakke

– Här finns en kyrka där många gifter sig och den har en spännande historia. Samer och nybyggare brukade träffas här och hitta varandra. Det var som en parningstid. Det finns också en parkering där man kan stå över natten. Väldigt fint om kvällarna. Mitt i sommaren rör sig ofta folk där som man kan fråga om historien. Det finns lite skyltar att läsa om man inte träffar någon. Här finns ställplats: N65°05'08" E15°08'27"

Stanna vid kulturgård

– Saxnäs är en bra plats att stanna till, eftersom det finns affär. Här finns också ett oväntat kulturtips: Ricklundgården. Det var ett konstnärspar som byggde den som en medelhavsvilla, huset avviker från allt annat som finns där. Inne i den finns en konstskatt, dels det de skapat själva, men de har också haft besök av många konstnärer som lämnat verk efter sig. Jag tror man kan ringa och få visning, under högsäsong är det öppet. Gården ligger precis intill vägen.

– Från Saxnäs kan man också göra en topptur till Saxfjället. Det går ganska mycket uppåt. Därifrån ser man ut över hela området, bland annat Marsfjället, det högsta fjället i Lappland.

Missa inte Trappstegsforsen

 – Man bör stanna till vid Trappstegsforsen. Sommartid finns parkering och en kiosk med servering. Jag brukar äta palt där, med smör och fläsk. Man blir trött av maten, men har man husbil kan man lägga sig och vila en stund.

Åk in till Marsfjället

 – Här finns Ulf Kanons kiosk. Det är en ättling till den första personen som slog sig ner där som driver den. På platsen finns också en kopia av första nybyggarens koja/hus plus ett museum för elektronik och kameror.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.