Nästa artikel
Restips: På väg till Düsseldorf
TYSKLAND

Restips: På väg till Düsseldorf

Publicerad 16 juli 2019 (uppdaterad 16 juli 2019)
Passa på att njuta av en upplevelserik resa till Europas stora husbils- och husvagnsmässa Caravan Salon i Düsseldorf! Här får du ett vägförslag som ger dig många pärlor på vägen.

Tyskland är ett fantastisk land att resa i med mängder av spännande orter och i kombination med det som rankas som en av åtminstone Europas viktigaste branschmässor för fritidsfordon kan det bli en oförglömlig resa. Så varför inte passa på just i år!

Vi startar där de vita kalkstensklipporna i Rügen speglar sig i det blå vattnet vid hamnen i Sassnitz och Rügen får närmast beskrivas som en halvö som är som en schweizerost. Det är fullt med små sjöar och vikar, sevärdheterna finns i alla riktningar, men först ska jag ta dig åt fel håll. Vi ska norrut till nationalparken Jasmund. Det är nämligen här du hittar de upp till 161 meter höga kalkklipporna som är en upplevelse att se. Det är ingen lång omväg, ett par mil, men något du inte får missa.

Vi befinner oss i Mecklenburg-Vorpommern i forna Östtyskland och åker nu söderut efter kusten på väg L29 mot Putbus. Här hittar du ångloket "Rasende Roland" som tar dig till Gören där de fina stränderna finns men du åker förmodligen bara vidare i riktning mot Garz. Här på Rügen början Deutsche Alleenstrasse som vi ska färdas på en bit söderut.

Den världsarvsklassade hansastaden Stralsund är en höjdpunkt i området och där kan du njuta av historiens vingslag, det här var svenskt territorium under en period och du hittar säkert ett och annat som visar på det. Många städer kallar sig för Nordens Venedig och Stralsund är en av dem då det finns många vattenvägar i staden.

Från Stralsund väljer vi väg 194 som via Steinhagen tar oss till Demmin. Vi väljer väg 110 mot Dargun där vi svänger söderut på väg L20 genom nationalparken, väg 104 västerut och återigen söderut på L11 på väg mot Serrahn.

Vi åker nu genom Müritz nationalpark som är Tysklands största nationalpark och just runt Serrahn hittar du Europas äldsta bokskogsbestånd och ett rikt djurliv. Är du naturfotointresserad får du inte missa denna unika plats. Området är stort och varierar en hel del men jag föreslår att vi far vidare via Nossentiner Schwinzer Heide.

Väg 192 tar oss västerut till Brüel där väg 104 tar oss till Schwerin. Väg 321 till väg 5 fram till Lauenburg an der Elbe ger dig en fin inblick i Lüneberger Heides ljungbeklädda vidder innan väg 209 tar oss till underbara Lüneburg. Lüneburg är en dröm för dig som gillar gamla tyska städer och ett par dagar är lätt att spendera här. Är du gourmet måste du prova på den Michelinklassade restaurangen Zum Heidkrug. Är obrutet stjärnmärkt i 20 år!

Väg 4 tar oss via Uelzen, som även den är en intressant gammal hansastad, men vi stannar ändå inte i denna turistmagnet utan åker vidare till Braunschweig som känns som ett bättre alternativ.

Vi har nu kommit till Harz som är ett fantastiskt bergområde där vi absolut ska spendera ett par dagar och vi börjar med att stanna till i Goslar som vi når med hjälp av väg 395. Avstånden i Harz är måttliga och åker du med husvagn föreslår jag att vi parkerar den, åker runt med enbart bilen och återkommer till den valda campingen. Området är ungefär tio mil långt och tre mil brett så det är händigt att åka runt i bara på måfå men se till att du besöker Hexentanzplats som ligger i öster vid Thale då det även ligger nära till hands att besöka Quedlinburg, en av de bäst bevarade medeltidsstäderna. Här kan du även ta den smalspåriga järnvägen, Brockenbahn, som går på bergstopparna. Riktigt avkopplande att åka med ånglok och ett måste för totalupplevelsen.

Vi tar oss till Herzberg am Harz och äntrar väg 27 mot universitetsstaden Göttingen. Denna charmerande stad får bli ett stopp innan vi via väg 3 genom den otroligt vackra Fuldadalen kör den korta sträckan till Kassel där vi stannar vid världsarvsklassade Bergpark Wilhelmshöhe.

Vackra väg 251 tar oss mot Sachsenhausen och till Edersee som ligger i nationalparken Kellerwald-Edersee. Ta väg 252, byt vid Frankenberg till väg 253, vid Biedenkopf till väg 62, strax efter Lützel väg 508 men sedan blir det komplicerat i det allt tätare Ruhrområdet. Vid Kreuztal väljer vi därför stora A4 till Köln och vidare till Düsseldorf. Här får det bli GPS för att hitta till mässområdet.

Efter mässan är det dags för några stora vägar igen, det blir autobahn till Bonn och vidare mot Koblenz. Lite trist men känns som det rimligaste vägvalet. Om du väljer E31/A61 kommer du att passera vulkanparken Laacher See som är en vulkanisk sjö som är mycket vacker så vi stannar till igen.

Efter det fortsätter vi till Koblenz och Moseldalen vilken räknas som en av de vackraste platserna i Europa. Här klättrar vinodlingarna efter bergssidorna, de vindlande dalgångarna går i olika riktningar, de pittoreska små städerna ligger som pärlor efter floden och de fantastiska slotten ger området en särprägel som turister alltid har uppskattat.

Mosel är 24 mil lång men tittar du på kartan verkar den inte så lång, åtminstone inte fågelvägen som är knappa elva mil. Floden slingrar sig långsamt fram i fantastiska böjar och efter varje kurva växer de skifferrika flodbankarna sig allt högre upp mot himlen och börjar skapa den miljö som gjort den småskaliga Moseldalen så berömd.

Men vi börjar där Mosel ansluter till Rhen och den berömda knutpunkten Deutsche Ecke. Här ligger Ehrenbreitstein, en av de mest berömda borgarna efter såväl Rhen som Mosel och här är utsikten extra spektakulär, inte minst om du tar linbanan upp. Det finns en gondol som har glasat golv och lider du inte av höjdskräck är det just den gondolen som du ska välja! Men Moseldalen närmast vimlar av slott och borgar och alldeles vid Koblenz ligger även Burg Eltz som du inte heller bör missa. Det är bara ett fåtal borgar i Rheinland-Pfalz som stått emot tidens tand och inte blivit förstörda vid något tillfälle och de tre är just borgen Eltz samt slotten Bürresheim och Lissingenda. Medeltiden i Tyskland var allt annat än medelmåttig och borgarnas rikedomar kom till genom det tullsystem som byggdes upp eftersom både Rhen och Mosel var viktiga handelsvägar innan vägsystemen tillkom i vår tid. Men du bör ta dig upp till någon av dem och drömma dig till de tider då de stod på höjden av sin makt i ett av Europas rikaste områdena. Även Reichsburg är värd att besöka.

Det finns otaliga mysiga orter efter Mosel där en av de fantastiska orter du kan se fram emot är Bernkastel-Kues. Den gamla marknadsplatsen är ett fantastiskt torg som inte bör missas. Faktum är att det inte spelar så stor roll var du stannar men jag skulle i varje fall rekommendera denna plats.

Visserligen växer rankorna på båda sidorna av Mosel, men de absolut bästa lägena är samlade på den norra banken eftersom dessa lägen ger bäst mikroklimat. Där värms rankorna snabbt upp av skiffern i jordens toppskikt så fort solen går upp på morgonen. Men Mosel har också en annan effekt på vinrankorna och det är morgondimmorna som du inte skall missa då de ger en extra dimension av reseupplevelsen. Vid något tillfälle skall du också vandra bland vingårdarna men lämpligaste platsen för det är vid Bremm där Mosel gör sin berömda hårnålskurva.

Letar du efter de allra bästa vingårdarna så måste du leta dig mot de brantare delarna i Mittel-Mosel där floden sveper förbi vingårdarna i botten på dalen. Vattnet, skiffern, de tvärbranta flodbankarna, allt detta bidrar till de superlativ som hela tiden nämns om vinerna från Mosel. Självklart skall du ta dig tid, stanna tidigt och njuta av de erkänt fina vinerna medan du sitter och tittar ut över Mosel. Det är ju inga långa avstånd som skall avverkas så njut! Du kommer inte att ha något problem att hitta trevliga campingar att stanna vid men ställplatser är något knepigare även om de finns i tillräcklig omfattning.

Det är den här delen av centrala Mosel, Mittel-Mosel, från Braundeberg ner mot Enkirch som är hemvisten för några av Mosels mäktigaste vingårdar och de är här du skall hitta ditt drömvin. Gårdarna ligger koncentrerade där Mosel passerar Brauneberg och de berömda vinstäderna Bernkastel-Kues, Graach an der Mosel, Wehlen, Zeltingen, Ürzig och Erden. Mittel-Mosel är den sista utposten för vingårdar av intresse och här har vi Europas längsta sammanhållande sträckning med vingårdar, nedströms från Bernkastel i 7-8 kilometer, ett böljande vinhav som reflekteras i Mosel. Det finns ingen motsvarande plats i hela världen!

En besöksvärd vingård är Staffelter Hof, vars namn redan år 862 hörde till ett vinproducerande kloster och därför rankas denna vingård som ett av världens äldsta bolag. Gården hittar du i Kröv och har GPS-koordinaterna N49°58'36", E7°04'46".

Eftersom vi kör Moseldalen från Koblenz mot historiskt intressanta Trier, rankat som Tysklands äldsta stad som redan firat sin 2000-års-jubileum, missar du den vidunderliga utsikten över dalen som du har om du kommer från Eifel på väg ner mot dalen så du får stanna till och blicka ut över den på väg upp på Eifels vulkaniska högplatå.

Efter att ha besökt Prüm i Eifel kör du kanske ut på motorvägen och hem via Danmark eller så vilar du ut på färjan. Eller så åker du genom Luxemburg upp mot Holland. Det finns en rad alternativ som alla bjuder på trevligt åkande.

Väl mött i Düsseldorf! Här hittar du mässans hemsida!

När?
Caravan Salon hålls mellan den 24.08.2018 och 02.09.2018.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.