Bild
Nästa artikel
Restips: Opalkusten

Restips: Opalkusten

FRANKRIKE

På tröskeln till England i norra Frankrike beträder vi historiska trakter och det är här de namnkunniga orterna som Dunkerque och Calais ligger. Den dramatiska kustens branta klippor blandas med underbara stränder och formar den berömda kuststräckan som kallas Opalkusten.

Här skriker måsarna vid den ungefär 15 mil långa Opalkustens två största havsklippor, den 134 meter höga Cap Blanc-Nez och Cap Gris-Nez med mer måttliga 45 meter, platser som är något att se fram emot. De enorma skogarna och de gröna dalarna ramar in de stora badorterna som Berck-sur-Mer och Le Touquet-Paris-Plage och visst bör man stanna till även i dessa. Dessutom hittar du Frankrikes största fiskehamn Boulogne-sur-Mer här. Det Fjärran Östern-klingande namnet Opalkusten kommer från den föga kände konstnären Édouard Lévêque som kanske fångades av de vita kalkstensklipporna och de finkorniga stränderna.

Men det som jag själv uppskattar mest är de små, typiskt franska orterna där en stund på en uterestaurang är ett måste.  Sträckan är perfekt för oss med mobilt boende, här finns nog med såväl berömda platser, badorter och naturupplevelser och gillar du golf finns hela elva 18-hålsbanor att förlusta dig med. Någon brist på campingplatser är det inte heller, det finns ingen anledning att planera sådant i förväg.

Vi är i franska Flandern, en mil från den Belgiska gränsen, när den urprungligen flamländska staden Dunkerque dyker upp. Det var här som ungefär 400 000  soldater 1940 kämpade för sina liv. Trängda mot havet och omgivna av framryckande tyska trupper på landsidan flydde de till England med hjälp av den brittiska flottan som genomförde historiens största evakuering i operation Dynamo. Platsen är naturligtvis för evigt förknippad med denna händelse och ett besök på museumet är absolut att rekommendera.


Idag hyser Frankrikes tredje största hamnstad ungefär 90 000 invånare. Staden hör inte till Frankrikes charmigaste, mycket är nybyggt men den aura som namnet ger den kommer sent att falna. Universitetet ger staden en modernitet, inte bara genom byggnaden, utan också med närvaron av runt 10 000 studenter, som flitigt utnyttjar stadens barer.

Nästa namnkunniga ort på vår väg västerut är Calais som även den är värd en dag. Att staden blivit så känd beror på att här är Engelska kanalen som smalast och är vädret klart ser du Dovers vita klippor i fjärran. Men staden har en gammal historia och här finns bland annat statyn Borgarna i Calais. Den avbildar sex borgare som 1347, i början av hundraårskriget, erbjöd sig att offra sina liv för att rädda invånarna i det då belägrade Calais. Den berömda skulpturen stod klar 1888 men först efter häftiga diskussioner kunde den avtäckas framför rådhuset 1895.

Rakt söder om Calais och västerut ligger en av Frankrikes 45 nationalparker, Parc naturel régional des Caps et Marais d'Opale, enkelt och smidigt namn till alla turisters fromma. Men namnet till trots är den besöksvärd så vi tar väg 940 efter kusten och åker längs sanddyner och havsutsikt. Här finns det gott om platser att stanna till vid, ta en kopp kaffe och kanske gå en promenad medan man blickar ut över havet. Här hittar du även klipporna jag beskrev i inledningen och förstås otaliga krigsinstallationer.

Avstånden är inte långa och snart kommer vi till den imponerande strandpromenaden i Wimereux som bjuder på en behaglig frisk havsvind. De fint renoverade husen lyser i sina pastellfärger och badortens souvernirstånd försöker locka till köp medan den finkorniga sanden ser lockande ut för bad. Det är på platser som den här man känner att namnet opalkusten inte är något dumt val. Atmosfären är rogivande men det finns orter med mer fart och fläkt som Le Touquet för den som söker ett mer jet-set präglat liv och den ligger strax efter Boulogne-sur-Mer.

Den här kuststräckan bjuder såväl på större städer som små mysiga byar, men överallt är havet det dominerande. Den saltbemängda havsbrisen gör sig påmind hela tiden och inbjuder till att stanna på de många iordningställda platserna. Att stressa sig förbi dessa 15 mil är inget man bör göra, bättre att ta det lugnt, njuta av gott franskt vin tillsammans med de utmärkta råvaror från havet som finns att köpa överallt. Eller så lyxar du till det med en och annan restaurang. Vid städerna finns ställplatser, i övrigt finns gott om trevliga campingar. Det är bara att njuta!

Taggar: Resereportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.