I stort sett alla motorvägar är avgiftsbelagda.

Nästa artikel
Hastighetsregler i Frankrike
REGLER

Hastighetsregler i Frankrike

Publicerad 28 december 2013 (uppdaterad 8 februari 2021)

I stort sett alla motorvägar är avgiftsbelagda.

Följande hastighetsregler gäller för husbil och husvagn i Frankrike.

Husvagnsekipage samt husbilar upp till 3,5 ton:

Landsväg: 90 km/h (vid regn/snö 80 km/h)
Motortrafikled: 110 km/h (vid regn/snö 100 km/h)
Motorväg: 130 km/h (vid regn/snö 110 km/h)

Husvagnsekipage och husbilar över 3,5 ton:

Landsväg: 80 km/h
Motortrafikled: 100 km/h
Motorväg: 110 km/h

Tänk på att följande är obligatorisk utrustning under färd:

Registreringsbevis, Försäkringshandling, Alkotestare (Engångsalkotestare finns att kunna köpa för 1-2 euro vid gränserna, på färjor och i varuhus.  Du bör ha två stycken, så att en ny finns redo direkt om den första används), Reflexvästar till alla som färdas i bilen och dessa måste förvaras åtkomliga utan att gå ur bilen.

Vägavgifter:

Frankrike har betalmotorvägar, Autoroute, samt betalning på vissa broar och tunnlar. Betalning sker vid avfarter eller vid betalstationer och du tar en biljett när du kör upp på motorvägen. Ha gärna kontanter tillgängliga men du kan även betala med de vanligaste kontokorten. Priserna varierar mycket men som tumregel gäller 1 euro per mil. Här kan du kolla priser i förväg.

Miljözoner, LEZ-zon, CRIT´air, ZCR:

I de franska miljözonerna krävs "Crit'Air Vignette" sedan den 1juli 2016 men från den 1 april 2017 gäller detta även för utlandsregistrerade bilar. Crit'Air Vignette finns i sex kategorier, Zonerna kallas “Zones à Circulation Restreinte /ZCR“ och för att köra in i denna zon krävs en Crit'Air Vignette med rätt valör. Här eller här finns de att köpa (de byter adress, fungerar inte den första klicka på nästa). Husbil på upp till 3,5 ton räknas som personbil, de över 3,5 ton som lastbil.

Först ut med ZCR var Paris och gäller området innanför motorvägsringen “Boulevard périphérique”. Grenoble och Lyon har ett annorlunda system som kallas "air protection area“ som infördes sent 2016. Fler städer är på gång att införa ZCR. På den här hemsidan (engelska) finns mer information om systemet. Här hittar du en app med miljözonerna där du även kan köpa plaketter.

Dubbdäck:

Dubbdäck är tillåtna från mitten av november till mitten av mars och är krav på vissa ställen i alperna. Den maximala hastigheten för bilar med dubbdäck är 90 km/tim och bilen måste skyltas med texten "Pneus cloutés". Frågan blir lite akademisk då du praktiken måste passera Tyskland, där dubbdäck är förbjudna, för att komma till Frankrike.

Nyttigt att veta:

Det är endast tillåtet att använda de två högra filerna på motorväg om husbilen är längre än sju meter alternativt om totalvikten överstiger 3,5 ton. Motsvarande regel gäller i rondeller, endast de två yttre filerna får användas om där finns fler än två men är det två filer enbart den yttersta. Böterna är höga och ligger mellan 450 och 1 500 euro.

Vid sikt under 50 meter som följd av dimma, regn, snö gäller på alla vägar 50 km/h och avstånd till framförvarande måste vara minst 50 meter.

Barn under 26 kilo måste alltid färdas i lämplig bilbarnstol som passar till barnets längd och vikt. Barn under 10 år får inte sitta i framsätet.

I Frankrike är det inte tillåtet att köra med en promillehalt över 0,5.

Halvljus är enbart obligatoriskt vid dåligt väder och mörker.

Däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter överallt.

Mobiltelefon får endast användas med handsfree och får inte användas alls på bensinstationer.

GPS-navigation som visar var fartkameror finns är förbjudet. Bötesbeloppet 1.500 euro och det spelar ingen roll om systemet är avstängt.

Blir du tvungen att stanna efter en väg måste du använda reflexvästen när du går vid vägrenen.

Under semestertider kan trafiken vara intensiv men man kan välja "Bison Fûté" som generellt sagt har lägre trafikintensitet. Dessa vägar skyltas med grön/vita pilar och löper parallellt med huvudvägarna.

På tunga fordon ska det finnas dekaler som varnar för fordonets döda vinkel och detta gäller även husbilar med en totalvikt över 3,5 ton. De tre dekalerna ska sitta på vardera sidan av husbilen samt på bakstammen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.