Det stjärnformade motorvägsnätet utgår från Budapest

Nästa artikel
Hastighetsregler i Ungern
REGLER

Hastighetsregler i Ungern

Publicerad 20 januari 2015 (uppdaterad 13 mars 2017)

Det stjärnformade motorvägsnätet utgår från Budapest

Följande hastighetsregler gäller för husbil och husvagn i Ungern.

Husbilar upp till 3,5 ton har samma regler som personbilar:

Landsväg: 90 km/h eller skyltad hastighet
Motortrafikled: 110 km/h eller skyltad hastighet
Motorväg: 130 km/h eller skyltad hastighet

Husvagnsekipage samt husbil med släp:

Landsväg: 70 km/h
Motortrafikled: 80 km/h
Motorväg: 80 km/h

Husbilar över 3,5 ton:

Landsväg: 70 km/h
Motortrafikled: 80 km/h
Motorväg: 80 km/h

Vägavgifter:

Ungern har ett komplicerat betalsystem för sina motorvägar där M1, M3, M5, M6 och M7 har vägavgifter och därtill alla nyöppnade sträckor.

Fordonen delas in i (bland annat)
D1: personbilar med högst sju sittplatser och högst 3,5 ton inkl husvagn
D2: husbilar på högst 3,5 ton
U: släp till kategori D2 och B2
B2: Husbilar över 3,5 ton

Det krävs vignette som kan köpas för olika perioder, 10 dagar, en månad eller ett år. Dessa gäller för alla betalmotorvägar men det går även att köpa en lokal vignette som bara gäller i ett begränsat område men dessa finns bara som årskort. De regionala vignetterna kostar (2015) ungefär en tiondel av en obegränsad vignette för samma tid eller som en månadsvignette för obegränsat område. För en husbil under 3,5 ton är avgifterna (2015); 5950 HUF (ungerska forinter) för 10 dagar, 9560 HUF för en månad, 42980 HUF för ett år, 10000 HUF per år för regionvignette. I svenska pengar innebär det en kostnad för en tiodagarsvignette på i storleksordningen 180 kronor och för en månad 285. För regionsvignetterna som knappast är aktuella för turister finns information här, www.nemzetiutdij.hu/Halozat/ (endast på ungerska) under rubriken "Megyei térkepek" och än mer information på engelska här, http://www.toll-charge.hu/Road-network/ och här https://www.hu-go.hu/articles/index/3160

Vignetterna kan köpas  hos ÖAMTC-Touristik i Nickelsdorf, på ungerska bensinstationer samt på på nätet under den här adressen, https://www.virpay.hu. Här finns en lista på försäljningsställen, www.autobahn.hu. Tänk på att det är köparen som kontrollerar att giltighetstiden är korrekt angiven på vignetten. Så fort du kommit in i Ungern måste du ha en vignette, det är inte tillåtet att köra till den första bensinstationen för att köpa en vignette där och det är höga böter att köra olovligt på motorvägarna. Det avgiftsbelagda vägnätet hittar du här, www.autobahn.hu i kategorin "E-Vignette - Gebührenpflichtige und gebührenfreie Abschnitte".

För husbilar över 3,5 ton måste du ha ett så kallat HU-GO-System eller vignettekategori B2. Mer information om dessa fordon och de ytterligare vägar som är betalpliktiga för dessa hittar du här, www.hu.go.hu.

Nyttigt att veta:

Heldragna gula linjer längs gata/väg = stoppförbud, streckade linjer = p-förbud.

Däck ska alltid ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter överallt. Dubbdäck är förbjudna. Inga krav på vinterdäck.

Det är förbjudet att tala samt att skicka SMS i handhållen mobiltelefon under körning. Med hands-free är samtal tillåtna.

Reflexväst måste sättas på om du kliver ur bilen på en trafikerad väg. Gäller även dagtid.

I Ungern är det inte tillåtet att köra med någon mätbar promillehalt. Gränsen är 0,0!

Maximal längd för husbil är 12 meter. Släp som dras av personbil får inte vara högre än 3 m.

Last baktill får inte skymma bilens registreringsskylt eller baklyktor. Cykelhållare bör ha egen belysning och en skylt som visar bilens registreringsnummer.

Fricamping är endast tillåten om markägaren har lämnat tillstånd. På allmän mark är fricamping inte tillåten och det gäller även övernattning i husbil parkerad på väg, gata eller p-plats.

Polisen är extra grinig om inte samtliga i bilen använder bälten, du har alkohol i blodet, du kör för fort eller mot rött ljus.

Här hittar du ungerska turistbyrån.
 

Tänk på att följande är obligatorisk utrustning under färd:

Registreringsbevis, Försäkringshandling, Reflexväst

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.