Nästa artikel
Hastighetsregler i Österrike
REGLER

Hastighetsregler i Österrike

Publicerad 5 november 2013 (uppdaterad 14 november 2019)
Följande regler gäller för husbil och husvagn i Österrike

Husbilar upp till 3,5 ton:

Landsväg: 100 km/h
Motorväg: 130 km/h, observera att det nattetid, 22 - 05, kan vara 110 km/h. Högsta tillåtna hastighet på motorvägar är enligt skyltning men upp till 140 km/h.

Husbilar över 3,5 ton:

Landsväg: 70 km/h
Motorväg: 80 km/h

Husvagnsekipage:

Landsväg: 80 km/h
Motorväg: 100 km/h, om husvagnens totalvikt överstiger dragbilens vikt och om husvagnen väger över 3,5 ton är maxfarten 80 km/h

För samtliga vägar kan det vara lägre hastighetsgräns vid regn, tilläggstavla "bei Nässe". 

Tänk på att följande är obligatorisk utrustning under färd:
Registreringsbevis, Försäkringshandling och Reflexväst.

Dubbdäck / snökedjor:
Dubbdäck får användas oktober till maj men observera att andra hastighetsgränser kan gälla vid körning med vinterdäck! Vissa alppass kräver snökedjor, kolla skyltning och tider för aktuellt pass, men snökedjor får användas när underlaget kräver det.

Vägavgifter:
Samtliga motorvägar har vägtullar som betalas i förväg för fordon upp till 3,5 ton och man får då ett märke, vignette, som fästs upptill på vänster sida eller i mitten på vindrutan. Därutöver finns vägavgifter, Maut, på vissa vägar som alpvägar och tunnlar. Observera att även felaktigt placerad vignette är bötesbelagt.
Husvagnar ingår i bilens avgift. 
Vinjetten, som säljs på bland annat bensinstationer nära den österrikiska gränsen och av bilklubbar, gäller för 10 dagar alternativt 2 månader. Köper du vinjetten i förväg så måste du tänka på att om inte datum är markerat anses den som ogiltig. Vinjetter som köps på plats datummärks av försäljningsstället.

Husbilar över 3,5 ton måste införskaffa en transponder, en så kallad GO-Box som kostar 5 euro, vilken sätts fast på vindrutans insida. Betalningssystemet kräver inte stopp i vägtullar, avläsning sker med mikrovågor. Transponderbetalningar kan kopplas till vissa betal/kreditkort för efterdebitering. Prisnivån beror på miljöklassningen men ligger mellan 2 € och 3 € per mil. Mer information hittar du på www.go-maut.at eller ring Österrikes Turistbyrå 020-089 62 62.

Begränsningar i användandet av vanliga landsvägar:

Genomfartsturister till Italien får inte lämna motorvägsavfarterna på A12 mellan Hall i Tyrolen och Zirl Brenner samt på A13 avfarterna mellan Patch och Gries am Brenner. Begränsningen gäller alla helger till den 14 september 2019 på lördagar från klockan 07:00 till söndagar klockan 19:00. Därutöver från onsdagen den 14 augusti klockan 07:00 till lördagen den 17 augusti klockan 19:00. Under denna period får genomfartsturisterna inte lämna motorvägsavfarterna på A12 mellan Hall i Tyrolen och Zirl Brenner samt på A13 avfarterna mellan Patch och Gries am Brenner.

Miljözoner:

Österrike har miljözoner där det finns restriktioner beroende på fordonets miljöklassning. Här hittar du en app med miljözonerna där du även kan köpa plaketter.

Speciellt:
Det är inte tillåtet att använda tutan i Wien.

Färdkamera, "dashcam", är förbjuden
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.