Nästa artikel
Nürnberger Christkindlesmarkt - julmarknad för finsmakare
TYSKLAND

Nürnberger Christkindlesmarkt - julmarknad för finsmakare

Publicerad 10 oktober 2018 (uppdaterad 9 januari 2019)
Det är inte så långt kvar till vi får fira julafton. Innan dess är det dock dags för julmarknader, något som tyskarna är specialister på. Här är ett tips för dig som vill smaka på det bästa av den tyska traditionen!
Det doftar glögg. Det smaskas stora pepparkakor, de där speciella som tyskarna har. Det spelas julsånger. Skratt och glam. Det är stämning. De historiska byggnaderna ramar in på ett sätt som få andra julmarknader kan matcha. Här serveras även den speciella Nürnberger Bratwurst. För vi befinner oss på Nürnberger Christkindlesmarkt, en av världens mest berömda julmarknader. Julmarknaden som många samlar glöggmuggar från, varje år har den ny design och pryder sin plats på hyllan i många tyskars hem.

Det här är en julmarknad som många har på sin lista över platser som måste besökas under ens livstid.

Knappt 200 prydligt dekorerade små hus utgör själva marknaden. Nästan alltid dekorerade med “Zwetschgenmännle”, marknadens speciella gulddekorerade ängel. Här finns allt från högklassigt hantverk, glasmålning, mat och dryck till nöjen för barnen. 

Den 1 december slås portarna upp och allas blickar riktas mot Frauenkirches balkong där öppningsceremonin med den guldlockade Christkind äger rum fredagen före första advent. Christkind som är förlagan till Zwetschgenmännle, eller om det är tvärtom. Just då är det extra stämningsfullt. Om kylan smyger sig på är det nästan ännu bättre. Krispig snö gör marknaden ännu mysigare och det går ju alltid att värma sig med lite glögg och mätta magen med en Nürnburger Bratwurst medan alla andäktigt lyssnar på öppningsmonologen

Världens barn och de fattiga människor som bäst vet vad gåvor betyder. Alla lyssnar vi med andakt, min herre och fru, när du var barn, minns det idag, gläd dig i barnens glädje. Kristusbarnet bjuder till sin marknad, och alla som kommer ska vara välkomna.

Här hittar du julmarknadens hemsida. Christkindlesmarkt är öppen 30 november - 24 december 2018 från klockan 10 till 21.
 

GPS: N49°27'14", E11°04'38"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.